В студиото на „Панорама“ началникът на политическия кабинет на премиера заяви, че за по-крайни мерки спрямо Русия по казуса „Скрипал“ се искат повече доказателства от британска страна. Тя определи българската позиция като „принципна“.

Бъчварова определи срещата на върха във Варна ЕС-Турция като „едно от най-значимото външнополотическо събитие, което България е инициирала последните години“.

България няма да гони руски дипломати заради случая „Скрипал“

България няма да гони руски дипломати заради случая „Скрипал“

Ясна е българската позиция по дипломатическата криза между Русия и Запада.България няма да гони руски дипломатически представители или технически лица...

Решението за руските дипломати днес е финалът на процес, в който българската позиция премина през няколко последователни етапа, заяви Румяна Бъчварова. България е изразила солидарност с Великобритания и е дала съгласието си да се върне посланикът на ЕС от Москва, допълни тя, като обяви това действие като „силен жест на солидарност“. Тя подчерта, че България е подкрепила и НАТО в решението да се съкрати руската мисия.

По думите на Бъчварова е било решено, че позицията на България трябва да е нюансирана, тъй като британската страна не е показала безспорни доказателства за ролята на Русия в покушението срещу Сергей Скрипал.

Румяна Бъчварова: Въпрос на принципна позиция - дали една политическа позиция може да се обоснове с това, че политическото твърдение е достатъчно да предприеме позиция, или все пак да има по-прецизно отношение към фактите - каквато е българската позиция - и да се прецени, че докато няма безспорни доказателства, ще остави една отворена врата.

Румяна Бъчварова заяви, че България е доказала, че може да действа, когато чужди дипломатически служители са застрашавали националната сигурност.

Румяна Бъчварова: Нашата позиция не върви по логиката да симпатизираш на едната или другата страна, а на принципната преценка на ситуацията. Принципът в случая са безспорните доказателства.
За какво се разбраха европейските лидери и Ердоган във Варна (ОБЗОР)

За какво се разбраха европейските лидери и Ердоган във Варна (ОБЗОР)

ЕС и Турция остават близки партньори в изпълнението на споразумението за мигрантите. Това заяви Доналд Туск след срещата на върха във Варна. Той обаче...

Срещата на върха във Варна между ЕС и Турция е едно от най-значимото външнополитически събития, които България е инициирала последните години, заяви Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова: Философията на нашето председателство е, че европейската политика трябва да търси баланс и разбирателство, за да гарантира мира.

Бъчварова допълни, че според нея всички страни на срещата са останали доволни, защото е имало диалог, изказани са били всички притеснения, имало е откровени въпроси и отговори.

Румяна Бъчварова: Усещането ми е, че се счупиха ледовете и от тук нататък имаме повече възможности да продължим с разговорите помежду си.

Бъчварова заяви, че е била свидетел как българската страна може да постави прям въпрос на Турция, като даде за пример разговора между премиера Борисов и президента Ердоган.

Румен Радев: Решението за отзоваване на нашия посланик трябва да бъде мотивирано

Румен Радев: Решението за отзоваване на нашия посланик трябва да бъде мотивирано

Президентът Румен Радев заяви, че не е бил информиран за решението посланикът на България в Русия да бъде извикан за консултации. Държавният глава пос...

Според Бъчварова „не е правилно“ в процеса на председателстване на Съвета на ЕС да се намесва национална институция като тази на президента.

Мисля, че този, който е готов да търси решения, е силният политик. Този, който е готов да прецени дребните различия от големите проблеми, също има изключително ценни политически качества.