НОВИНИ

Румяна Бъчварова: Основният фокус на усилията ни е сигурността на гражданите

Охраната на държавната граница е национална политика и българските граждани могат да бъдат спокойни, тъй като основният фокус на усилията ни е тяхната сигурност. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след посещението си днес на ГКПП-Маказа и района на Гранично-полицейски участък в Ивайловград, по информация от пресцентъра на МВР.

bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 16.04.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Исках да се запозная на място и да се убедя как работят заедно колегите - гранични полицаи и военнослужещите. С радост установих, че съвместните екипи действат в пълен синхрон, допълнила тя.

Според нея е необходима допълнителна работа в посока на подобряване на техническото им оборудване.

По думите й в момента в охраната на границата в района на Граничния полицейски участък в Ивайловград са включени 46 военнослужещи в съответствие с предварителния план. Тя е отбелязала, че броят им варира в зависимост от конкретните обстоятелства, а местата, където се разполагат съвместните екипи, се определят в съответствие с оперативната необходимост.

Няма напрежение на границата, но ние трябва да сме готови за всяка една ситуация. Същевременно, това е ясно послание към хората, които биха опитали да преминат нелегално през граничните зони, допълни Бъчварова, цитирана от пресцентъра.

Министър Бъчварова припомни, че е възприет подход за пълен контрол на граничните пунктове, което засилва усещането за сигурност на границата. Същевременно утвърдената практика за регистриране на нелегалните имигранти и провеждане на интервюта с тях дава възможност за идентифициране на рискови профили.

Министерството на вътрешните работи разпространи указания към жителите на пограничните райони.

Те са разбираеми и отново акцентират върху това, че хората трябва да подават сигнали в случаите, когато забележат нелегални имигранти, а граничните полицаи са тези, които установяват и задържат нарушителите на държавната граница, се посочва в съобщението на пресцентъра на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британската полиция арестува мъж по подозрение за терористични престъпления
Британската полиция арестува мъж по подозрение за терористични престъпления
Невероятна медицина - робот хирург зашива грозденце
Невероятна медицина - робот хирург зашива грозденце