Сътрудничеството между държавните институции и еврейската общност за утвърждаване на среда, свободна от езика на омразата и нетолерантността беше обсъдено в Министерския съвет. На срещата присъстваха и чужди посланици. Форумът беше озаглавен "Заедно за България, заедно за Европа".

Езикът на омразата намира все повече говорители и теми, предупреди началникът на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова по време на форума.

Румяна Бъчварова - началник на кабинета на премиера: Политическата битка на днешното време е битката за истината. Затова казваме не на омразата, не на ксенофобията, не антисемитизма. Те ни пречат да вървим напред.

Срещу езика на омразата се обявиха и участващите във форума посланици.

Н.п. Йон Гъля - посланик на Румъния: Един от приоритетите на Румънското председателство на Европейския съюз е отстояване на европейските ценности, включващи борбата срещу расизма, нетолерантността, ксенофобията, популизма, антисеметизма.
Н.п. Ирит Лилиан - посланик на Държавата Израел: Обединени, ние дефинираме нови правила, сред които няма място за расизъм, за ксенофобия и нетолерантност, това е тежката битка, която се води всеки ден и не трябва да се отказваме.
Н.п. Ерик Рубин - посланик на САЩ: Изправени сме пред сериозни предизвикателства на днешния свят. Много е важно хората да имат волята и убеждението да отстояват своите дълбоки ценности. Тези, които искат да настроят хората едни срещу други, са врагове на прогреса и врагове на съвместното съществуване.

Представители на всички вероизповедания, политици, интелектуалци, бизнесмени, обикновени хора, изпратиха видеоклипове, в които осъждат езика на омразата. Чрез тях те подкрепиха манифест срещу омразата, който се разпространява в социалните мрежи, а днес бе подписан и от всички участници във форума.