НОВИНИ

Румяна Бъчварова: Трафикът на бежанци към България е намалял с 36%

Гранична полиция се справя със своите задължения в рамките на възможностите, с които разполага, увери в "Денят започва" вътрешният министър Румяна Бъчварова. Липсата на масово и неконтролируемо нахлуване на чужди граждани е доказателство за това. Много е важно в ситуация, в която всички сме разтревожени и която застрашава националната ни сигурност, да се доверим на гранична полиция и МВР, допълни още министър Бъчварова.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
08:39, 13.04.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
румяна бъчварова трафикът бежанци българия намалял

Спрямо миналата година намалението на интензитета на трафика към България е около 36 процента. Това при всички случаи се дължи и на усилията, които полагаме ние по границата, увери министър Бъчварова в студиото на "Денят започва".

Тя заяви, че България има готовност, ако този трафик се увеличи и натискът се засили, да разположим повече сили по границата, заедно с армията и да действаме, така както се предполага по закон.

На въпрос дали има пропуски в охраната на границата, заради което се налага появата на граждански патрули, министър Бъчварова успокои, че гранична полиция се справя със своите задължения в рамките на възможностите, с които разполага.

"Това е една от основните отговорности на нашето министерство и основната работа, която вършим от много време. Факт е, че ние се сстремим да не допуснем формирането на маршрут по територията на България. Липсата на масово и неконтролируемо нахлувано на чужди граждани показа, че гранична полиция се справя добре. Това не е достатъчно винаги, защото не можем да осигурим присъствие по цялата дължина на границата. Затова сме потърсили възможността за съдействие, за съвместни патрули и действия с отбраната. Провеждаме операции по границата, провеждаме много активно всички мерки, които не допускат нарушение на установените правила, включително отнасящи се за наши служители. Отвън погледнато България в този аспект изглежда добре", заяви Румяна Бъчварова.

Много е важно в такава ситуация, в която всички сме разтревожени, която застрашава националната ни сигурност, да се доверим на гранична полиция и МВР, защото това ще помогне изключително много, не само на нашите органи на реда, но ще помогне на цялата ситуация. Доверието е нещото, което ни липсва, повече от липсата на средства, допълни още вътрешният ни министър.

Тя нито потвърди, нито отрече дали групата на задържания вчера Петър Низамов е замесена в незаконни действия, включително трафик на хора. Но изрази притеснение, че дори точно тази група да не е замесена, тя може да даде повод на други хора да се включат в подобни действия.

"Затова искаме да въведем правила за действие, което вече сме направили. Даваме указания как да реагират гражданите, когато се срещат с чужденци по границата, за да можем да действаме максимално ефективно. Не бих искала да обвинявам някого преди по този казус а се произнесе прокуратурата", заяви Бъчварова по повод последния ареста на бежанци от групата на Низамов..

Мигрантите от видеото в момента се третират като всички бежанци, преминали нелегално границата ни. Изслушват се основанията им, ако са поискали статут на бежанец. Министър Бъчварова заяви, че е въпрос на тяхна преценка дали ще предявят иск за задържането си, но преди това трябва по случая да се произнесе прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има задържан по случая със смъртта на Александра Сивриева
Има задържан по случая със смъртта на Александра Сивриева
Повдигнаха обвинение на задържания за подкуп държавен случижет
Повдигнаха обвинение на задържания за подкуп държавен случижет