Миграционният натиск върху страната ни в момента е значително отслабен, обобщи в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя участва в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Бъчварова изрази надежда до края на годината да има яснота около българската кандидатура за еврокомисар.

Досега у нас са разселени много малко мигранти от квотите на ЕС, защото България не е страна, в която те искат да пристигнат и останат, каза в Брюксел вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова. Тя уточни, че страната ни е поставила условия кандидатите за разселване да бъдат основно семейства, когато е възможно да бъдат сирийци християни. Според нея за всеки един от случаите се разглежда поотделно.

Румяна Бъчварова, вицепремиер в оставка: "Самият миграционен натиск е отслабен в момента и в резултат на доброто ни сътрудничество с "Фронтекс" и мерките, които вземаме по изграждането на преградното съоръжение имат ефект."

Бъчварова уточни в Брюксел, че Съветът на ЕС обсъжда механизмът за разпределение на бежанците да бъде прилаган в случай на криза. Но той трябва да се задейства не в разгара на кризата, а когато има индикации, че такава може да се случи. Идеята на този механизъм е да се помогне на страните от първа линия като Гърция и Италия, където проблемите са най-големи

Вицепремиерът коментира и българската кандидатура за еврокомисар. Според нея и служебното, и правителството в оставка биха могли да я излъчат, важното е да сме ориентирани към смислен и важен ресор.

Румяна Бъчварова, вицепремиер в оставка: "Няма решение и се надявам скоро да сме наясно. Преди края на година да има някаква яснота."

Бъчварова припомни, че каквито и да са опитите за съставяне на правителство в рамките на настоящото Народно събрание, следват предсрочни избори. Най-вероятните дати за това са последвана седмица на март или първата на април.