НОВИНИ

Румяна Бъчварова: "Всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути"

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз изразиха резерви относно възможността за бързо премахване на шенгенските визи за всички турски граждани. Тази възможност е част от условията на Турция да овладее мигрантския поток.

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:45, 10.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Такова споразумение по принцип беше постигнато от турския премиер и лидерите на страните от Европейския съюз на извънреден съвет в понеделник. Турция отговаря едва на половината от близо 70 условия за либерализиране на визите. На днешния съвет в Брюксел по принцип беше разгледана и хипотетичната възможност мигрантският поток да промени пътя си и да минава през България. Вътрешният министър Румяна Бъчварова увери отново, че ситуацията се наблюдава, а България има готовност за действие при такъв случай:

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: "Всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути, опасността за България и евентуално за някои от другите страни като Албания или Италия. Всички са на мнение, че трябва да се следи внимателно развитието на ситуацията, за да не се допусне такъв луфт. Това, което предложих за общите условия и изисквания, които ще има към Турция, да важат и за българо-турската граница, на практика предотвратява едно такова развитие. Общото разбиране е, че никой няма интерес където и да било да се получи алтернативен маршрут".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За равен старт в професията
За равен старт в професията
Даниел Митов: Мониторинговия механизъм трябва да бъде премахнат максимално скоро
Даниел Митов: Мониторинговия механизъм трябва да бъде премахнат максимално скоро