НОВИНИ

Румяна Ченалова отива на съд по 2 обвинения

Уволнената съдийка Румяна Ченалова отива на съд по 2 обвинения - за престъпление по служба и документно престъпление. Обвинителният акт е внесен от спецзвеното "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура. Ченалова ще бъде съдена във връзка с 2 търговски дела, по които е била съдия докладчик в периода 2013-та и 2015 година.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:41, 02.12.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Първото обвинение срещу Ченалова е за това, че дала ход по жалба на дружество без да е внесена държавна такса и е запорирала сметки на НЕК. Според прокуратурата, тя е действала умишлено в полза на "Обединени Енергийни търговци". НЕК пък е била сериозно ощетена, заради невъзможността да разполага със запорираните над 6 милиона лева. Второто обвинение е заради фалшиво отразяване в протокол от заседание на фактури, които не са показани в съдебната зала.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Тези действия на съдия Ченалова според прокурорите от СГП са уронили престижа на съдебната власт и грубо са нарушили авторитета на СГС, като най-важният първостепенен съд в столицата, в който се разглеждат делата с възможно най-големите икономически интереси".

Арнаудова заяви, че прокуратурата не намира данни за престъпление и няма да се сезира заради твърденията на Ченалова в медиите, за опит за влияние по дело срещу министърката на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Две жени твърдят, че са се срещнали и са разговаряли във връзка с едно дело. Не е ясно според мен кой е инициаторът на тази среща и не е ясно как е приключила тази среща. Тоест не е формулирано нито от едната, нито от другата конкретно обещано действие или пък предложение или консултация от съдията към Лиляна Павлова. Данните са абсолютно недостатъчни, за да преценим дали е въобще престъпно това деяние".

Ченалова беше уволнена дисциплинарно заради нарушeния по делото "Белведере". Скандалът стана повод бившият френски посланик у нас Ксавие дьо Кабан да използва израза за "гнилите ябълки" в българската съдебна система. След това започнаха и поредицата от проверки и дела срещу Ченалова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анастас Константинов: Човешкото наследство е планетарен прах
Анастас Константинов: Човешкото наследство е планетарен прах
Каква риба купуват варненци преди Никулден
Каква риба купуват варненци преди Никулден