НОВИНИ

Рупърт Евърет пристига в България за "София филм фест"

Актьорът Рупърт Евърет, чаровният романтик на британското кино, превърнал се в емблема за бунтарски дух и непокорност, е специален гост на 21-ия "София филм фест" , съобщи на пресконференция днес директорът на фестивала Стефан Китанов.

bnt avatar logo
от БТА
13:40, 23.02.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
рупърт евърет пристига българия софия филм фест

Евърет ще представи новия филм на легендарния британски режисьор Хю Хъдсън, който ще дойде за втори път на СФФ. Гост от екипа ще бъде и актрисата Мериам д'Або. Специалната прожекция на "Алтамира" е в кино "Люмиер" на 19 март, последния ден от официалната международна програма на фестивала.

Традиционната предварителна програма в Дома на киното от началото на март ще започне с реверанс към обичаната от няколко поколения зрители актриса Гинка Станчева, която ще получи Специалната награда на СФФ - на 1 март, на официалната премиера на документалния филм за нея "Призвание Актриса". Почетна награда на СФФ ще бъде връчена и на журналистката Олга Маркова, сценарист на филма.

В Дома на киното, преди началото на основната програма, зрителите ще си припомнят ключови филми на прочутия финландски режисьор Аки Каурисмаки, на председателя на журито Кристи Пую и ще видят пълна ретроспектива на тандема Петер Бросенс/Джесика Удуърт.

Официалното откриване на 21-ия СФФ е на 9 март. Церемонията по награждаването е на 18 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март.

В афиша са повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 30 късометражни филма.

Тази година СФФ поставя в специален фокус киното на Белгия. Неслучайно откриването на 9 март в зала 1 на НДК е с официалната премиера на най-новия игрален филм на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт - "Белгийският крал", копродукция между Белгия, Холандия и България.

Филмът почти изцяло е заснет в нашата страна, а сред актьорите са Нина Николина и Валентин Ганев.

Предвидена е ретроспектива с филми на Петер Бросенс и Джесика Удуърт, както и акцент върху важни творби от последните няколко години на белгийски режисьори като Жан-Пиер и Люк Дарден, Феликс ван Хрунинген, Жако ван Дормел и други.

В специалната селекция "Калейдоскоп" на СФФ са подбрани седем филма, дело на творци от почти всички континенти. Сред тях са една от най-коментираните творби в сезона на наградите - "Лунна светлина" на Бари Дженкинс, с осем номинации за "Оскар", и испанско-аржентинската копродукция "Бележитият гражданин" на Гастон Дюпра и Мариано Кон, удостоена с наградата за най-добър актьор на Венецианския фестивал '16.

СФФ се организира от "Арт фест" под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център и НДК, с подкрепата на програмата "Творческа Европа" на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабът Дракон на американската компания Спейс Екс се скачи с МКС
Корабът "Дракон" на американската компания "Спейс Екс" се скачи с МКС
Шест български вина получиха Златен ритон на Винария 2017
Шест български вина получиха "Златен ритон" на "Винария 2017"