НОВИНИ

Русе празнува 120 години от първата кинопрожекция в България

Русе празнува 120 години от първата кинопрожекция в България. Годишнината се отбелязва с тридневен филмов маратон. В града, дал начало на седмото изкуство у нас, по ирония на съдбата, в момента има само един киносалон.

bnt avatar logo
от Ива Колева
09:44, 14.02.2017
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Повече от 10 кина в Русе през 80-те години, само едно през 2017-а. Това е равносметката, която от години горчи на всички русенци, които обичат седмото изкуство. Сред тях е и режисьорът Димитър Липовански, който и до днес помни срещата си с нямото кино на Чарли Чаплин в бившия салон „Цанко Церковски“.

Димитър Липовански – режисьор: „Българското кино е сираче в пространството на българската култура. Трябва да бъде част от националната доктрина.“

Защото Русе е първият му дом. Първата кинопрожекция у нас е била в дунавския град на 27 февруари 1897 г. в бирарията на богатия търговец Марин Чолаков.

Марияна Димитрова – Регионален исторически музей – Русе: „И това напълно хармонира с европейския начин на живот в края на 19-и век. Русенци едва ли са били чак толкова изненадани, когато в тази зимна вечер Георги Кузмич е представил своя кинематограф.“

И пак тук, през 1911-а година, се построява първият „Модерен кинотеатър“. А за русенци днес остава да се надяват, че някой ден отново ще имат възможност да гледат качествено кино, приютено в салони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят над 150 старинни чуждестранни банкноти в Севлиево
Представят над 150 старинни чуждестранни банкноти в Севлиево
Неизбухнала бомба от войната беше обезвредена близо до летището на Франкфурт
Неизбухнала бомба от войната беше обезвредена близо до летището на Франкфурт