НОВИНИ

Русе в очакване на новата година

По традиция русенци ще отброят последните минути на отиващата си година на централния площад в града. Освен че могат да разгледат ледените скулптури, част от 4-тото издание на Русе айс фест, за тях ще има и празничен концерт на открито. Кои ще участват в него вижте в прякото включване на репортера ни в Русе Виолета Никифорова.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
19:53, 31.12.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Празничният концерт ще започне точно в 23:30, а главните действащи лица на откритата сцена ще бъдат любимците на младите Павел и Венци Венц, които ще подарят на русенци най-големите си хитове. По традиция, за доброто настроение на всички празнуващи ще се погрижат и танцьорите от Фолклорен театър „Найден Киров“. Малко преди полунощ кметът Пламен Стоилов ще отправи своите пожелания за новата 2018-та. Ще се извие и традиционното Дунавско хоро.

В този час българи и румънци посрещат заедно Нова година в русенско заведение, което е подредено в автентичен български стил. Защо северните ни съседи предпочитат Русе и с какво ги гощаваме – вижте.


Още от вратата те посрещат сервитьори, облечени в народни носии, и навсякъде можеш да видиш детайли от бита на старите българи – сушени чушки, погача, красиви софри. И затова не е чудно, че северните ни съседи избират да кажат „Честита Нова година“ именно тук. Около 300 души посрещат 2018-а заедно в това заведение, половината от тях са румънци. Гощават ги с традиционни български гозби, има и празнична програма.

Велизара Димитрова: Ще има танци, ще има фойерверки, ще има много награди, както винаги, голямата награда ще бъде телевизор, също екскурзия в чужбина.“

Цената на празничния куверт е 89 лева и всички маси са били резервирани месец по-рано.

Валентин Стоянов: Специално хората идват тук заради обстановката и не на последно място – вкусните гозби.“

Семейството на Георги Бобев всяка година на 31 декември празнува тук също заради автентичната атмосфера. И пожелава на всички новата година да е щедра и благодатна.

Георги Бобев: Преди всичко здраве, щастие, късмет – за всички.

Последният ден на декември премина спокойно на Граничния пункт Дунав мост. Трафикът беше нормален, а преминаващите през границата пътници бързаха да стигнат навреме до родните си места. В същото време жителите на Гюргево от догодина ще бъдат улеснени при пътуване към България.

На Дунав мост срещаме Михаил Будинов, който е бесарабски българин. Бърза да мине границата и да продължи.

БНТ: Къде ще посрещнете новата година?
Михаил Будинов: Думаю, в Хасково.
БНТ: При кого?
Михаил Будинов: Там родственики есть.

За северните ни съседи новата 2018-та година идва с финансово облекчение. Жителите на съседния на Русе румънски град Гюргево ще минават през Дунав мост - без да плащат такса. Това предвижда новият проект за тарифите на Националната компания за управление на пътната инфраструктура в Румъния за 2018 година. Изключението ще важи само за жителите на окръг Гюргево, които преминават с личните си автомобили границата на път към Русе. В момента таксата в тази посока е 13 леи или около 5 лева и 50 стотинки. На връщане обаче румънците ще трябва да си платят таксата от 4 лева –от българска страна. Проектопланът предстои да бъде разгледан и одобрен от транспортното министерство в Румъния в началото на януари.

На финала само да припомня, че в новогодишната нощ община Русе е осигурила допълнителни коли на градския транспорт, за да могат хората от отдалечените квартали да стигнат до центъра на града и да се забавляват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 19-и път столичани могат да посрещнат новата година на „Сцена под звездите“
За 19-и път столичани могат да посрещнат новата година на „Сцена под звездите“
Варна в очакване на новата година
Варна в очакване на новата година