Гордост за Русе. 38-годишният ни съгражданин Владимир Койлазов ще получи „Оскар“ за постижения в областта на кинонауката и технологиите, обявиха от Киноакадемията. Русенецът работи в софтуерна компания в София и част от неговите 3D визуализации са използвани в звездните продукции „Игра на тронове“, „Дедпуул“ и много други. Владимир ще получи престижната награда на 11-ти февруари на специална церемония в Бевърли Хилс. А за близките му тя е напълно очаквана.

Русе

Откакто разбира, че синът му ще получи „Оскар“, Никола Койлазов не може да си намери място от радост.

Никола Койлазов:
„Много съм горд, много съм радостен, и всички около мене са така. Но това е очаквано като че ли. То се виждаше, че работи на пълна пара.“

Колегите и приятелите на Владимир го наричат магьосник. Той създава ефектите в хитови филми и ще получи желаната от мнозина статуетка за оригиналната идея и реализация на технологията V-Ray, която е програма за 3D визуализации. Той завършва Английската гимназия в Русе. Учителите му го помнят и са единодушни: пример е за човек, който се труди целенасочено и упорито, без да вдига шум около себе си. И заради това резултатите не закъсняват.

Елена Кунчева – учител по математика:
„Владко е от учениците, които се запомнят. Отличен ученик, много амбициозен, много изпълнителен и много ненатрапчив.“
Донка Симеонова – учител по информатика и информационни технологии:
„Много се радвам и ми е удоволствие, че мога да вдъхновявам хора, и продължавам да вдъхновявам учениците си.“

След по-малко от месец русенецът ще мине по червения килим на Киноакадемията и ще остане в историята като българина, получил „Оскар“ за цялостен принос в развитието на киното.