НОВИНИ

Русенец съди здравното министерство заради ограничение за зъбна протеза

Комисията за защита от дискриминация постанови, че отпускане на безплатни зъбни протези само за хора от 65 до 69 години е дискриминация и трябва да бъдат осигурени на всички, които имат нужда. Решението беше взето след жалба на русенеца д-р Георги Тодоров. Здравното министерство обаче обжалва решението. До края на юни Административният съд трябва до излезе със становище.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
10:28, 09.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Българите, на възраст над 65 години, са близо 1 470 000. По информация на Българския зъболекарски съюз годишно около 25 % от тях си правят протези. Причината да има ограничение във възрастта е заради лимита на Здравната каса. Според д-р Георги Тодоров обаче, това е дискриминация.

Д-р Георги Тодоров: А аз какво ще направя, след като съм пострадал по признак болест. Моето е внезапно развило се състояние. Аз съм здравно осигурен, плащам си здравните осигуровки от джоба, респективно нямам право да ползвам нещо, което друг има право да ползва.
Ружа Чехларова: Аз съм обидена от тях. Всички възрастни хора са без зъби.

Според д-р Тодоров, по време на общественото обсъждане на наредбата хората са били против да има възрастова граница. Освен това и не всички ще се възползват от протезирането.

Д-р Георги Тодоров: Може би 120-130 хиляди човека, което за Касата е просто минимален разход, нещо от порядъка между 17 и 25 милиона.

За 8 месеца от Здравната каса са финансирали 15 680 протези за над три милиона лева. За цялата 2019 г. за тази дейност са предвидени 6 500 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци не спазват забраната за къпане в Дунав
Русенци не спазват забраната за къпане в Дунав
Халил Летифов: Ще търсим срещи със съсловни организации за поевтиняване на хляба
Халил Летифов: Ще търсим срещи със съсловни организации за поевтиняване на хляба