НОВИНИ

Все повече русенки даряват косите си за перуки в помощ на онкоболни жени

Все повече русенки искат да дарят косите си на онкоболни жени. Провокира ги благотворителната кампания на фризьора Нина Йорданова, за която ви разказахме в началото на годината. По три безплатни фризьорски услуги в продължение на една година ще получат част от регистрираните пациенти в Комплексния онкологичен център в града, а от благородния жест до сега се възползват много жени.

bnt avatar logo
от Пламенка Тонева
07:07, 23.07.2018
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

По 3-4 момичета всеки месец влизат в салона на Нина Йорданова, за да отрежат косата си и да я дарят, помагайки на онкоболни жени. Оказва се обаче, че в Русе няма специалисти, които могат да приемат косите им и да изработят перуките. Процесът е сложен и може да отнеме години.

Стела Василева разбира за благотворителната кампания на Нина Йорданова от свои приятели. Решава, че иска да се включи в инициативата. Посещава салона, където безплатно отрязват косата й и със собствени средства я изпраща в софийска фирма, която изработва перуки от естествен косъм.

Стела Василева: Дългата коса беше моя детска мечта, но след като един човек си изпълни мечтата, той вече няма мечта. В един момент знаех, че ще искам да направя промяна и все пак ако промяната е драстична ще остане едно голямо количество коса, която вместо да изхвърлим в коша може да отиде за нещо добро, а именно за перука. Всички други случаи, в които съм се подстригвала е имало едно съжаление за косата, която отрязвам, но този път не е така. Напротив, радвам се, че го направих!

Само през първите шест месеца на годината около 100 онкоболни жени се възползват от благотворителната кампания на Нина Йорданова.

Нина Йорданова, фризьор: Всичките жени, които идват при нас са с изкуствени коси. И ми е мъчно защото се даряват много коси, но после самата перука е страшно скъпа. Изработката на една перука от естествен косъм обаче са нужни между 10 и 20 коси с една и съща структура. Затова в зависимост от дължината на перуката от естествен косъм цената й варира между 400 и 1000 лева.

Лора Кънчева е собственик на фирма за продажба на технически средства за хора с увреждания. Предлага основно перуки с изкуствен косъм, защото според нея цената им е по-достъпна за пациентите.

Лора Кънчева, търговец: До сега социални грижи отпускаха 100 лева за перука,като съответно това няма как да влезе в нашите цени тъй като след като аз я купувам на 100 няма как да продам тази стока на 100 лева. От първи юли цената на перуката стана 128 лева, което що-годе покрива разходите на клиента. Нашата цена на този етап за къса перука е 140 лева, за дълга перука е 160. Доплащането е между 20 и 30 лева.

Нина Йорданова напомня, че от безплатните процедури могат да се възползват пациентите, които през 2018 г. приключват курс на химиотерапия както и тези, които тепърва ще се подложат на това лечение до края на годината.

Управителят на лечебното заведение подкрепя благородната инициатива към онкоболните пациенти и не се изненадва от жеста, който други жени искат да направят. Според него тази подкрепа от страна на обществото влияе благоприятно на самочувствието на всяка една от тях.

Над 12 000 са регистрираните болни жени в комплексния онкологичен център в Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атракция в Париж: 33-годишна акробатка премина по въже на 35 м от земята
Атракция в Париж: 33-годишна акробатка премина по въже на 35 м от земята
Iron Maiden поставиха кулминацията на фестивала HILLS OF ROCK
Iron Maiden поставиха кулминацията на фестивала HILLS OF ROCK