НОВИНИ

Русенската опера e във финансов колапс

Заради натрупан дълг от предишни ръководства русенската опера е пред финансов фалит. Дефицитът на културния институт е в размер на над 2 милиона лева. Сегашният директор и артистите настояват той да се занули и да се вземат спешни мерки за промени във финансирането на всички оперни театри.

bnt avatar logo
от Венета Николова
12:37, 23.10.2018
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Когато през ноември 2017-та встъпва в длъжност новият директор на операта Иван Кюркчиев заварва дълг за около 1 млн лв., който в момента е два пъти повече. Ръководството било принудено да съкрати 10 % от състава, но и това не помогнало.

Иван Кюркчиев - директор на Държавна опера - Русе: За всеки 1 лев от публиката получаваме субсидия 6 лв. Тези средства обаче не бяха достатъчни за покриване на нашите заплати и да покриваме този дълг.

До огромния дълг се е стигнало заради методиката на държавното финансиране на оперните театри. През 2016г. под ръководството на Найден Тодоров е била реализирана продукция, която е донесла необичайно високи приходи от над 1 млн. лв. Така културният институт е бил длъжен и през тази година да реализира същите приходи.

Иван Кюркчиев - директор на Държавна опера - Русе: Означаваше тогава още през февруари месец ние да произвеждаме около 70 хил. лв. на месец, което много малко театри в България могат да си го позволят. Означаваше, че хората не трябваше да си получават заплатите, за да бъде изпран този минус. Юли - последния одит, когато беше направен - 2 млн. 500 хил. лв. Искаме този дълг да бъде занулен.
;

В същото време заплатите на артистите са ниски - от 500 до 800 лв. Затова синдикатите в операта настояват да се промени методиката на финансиране на оперните театри.

Момчил Миланов - зам.-директор на Съюза на българските музикални и танцови дейци: Ние не искаме вариант връщане отпреди 2010 г. или тотално отменяне на системата на делегираните бюджети. Ние настояваме заплатите по някакъв начин да бъдат гарантирани.

А всичко това се случва в навечерието на 70-годишния юбилей на русенската опера и 100 години оперно дело в Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ердоган: Убийството на Джамал Хашоги е било планирано дни преди смъртта му
​Ердоган: Убийството на Джамал Хашоги е било планирано дни преди смъртта му
Обърнат ТИР блокира трафика по АМ Тракия, шофьорът е в болница
Обърнат ТИР блокира трафика по АМ "Тракия", шофьорът е в болница