Шестима ученици от гимназията по европейски езици се върнаха от международен лагер в Германия, организиран със съдействието на "Гьоте институт". Това е един от първите съвместни проекти след подписването на договора между училището и института.

Русе

Бъдещите дванайсетокласници Мирела и Мартин, разказаха, че основната идея на проекта е била да усъвършенстват немския си език. За тази цел в продължение на 20 дни, от 6- ти до 26- ти август, те се срещнаха с немскоговорящи ученици от цял свят.

Мирела Димитрова
„От три континента и 20 страни. Имаше хора от Египет, Азия, Африка. Беше много интересно и вълнуващо. Хората бяха много добри и отзивчиви.

Мартин разказа, че това не е първият му езиков лагер, но пък затова един от най- интересните. Както и че са успели да покажат част от културата и фолклора на страната си.

Мартин Тонев
„През цялото време общувахме на немски и по този начин ние успяхме да го почувстваме по друг начин. По- близък и по лесен.”

Според двамата младежи, освен езика, най- важното е било това, че са успели да почувстват хората от толкова различни държави като равни и близки.