НОВИНИ

Русенски ученици задвижиха автомобил с водород

40 екипа от България и чужбина представят свои научни и технически разработки по време на младежко ЕКСПО в Русенския университет. В него освен студенти, свои проекти показват и ученици от местни гимназии, които създават свои софтуерни изобретения, под егидата на висшето училище в Русе.

bnt avatar logo
от БНТ
07:05, 15.06.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Градски автомобил, задвижван с водородна клетка, който развива скорост до 45 километра в час, е само един от експонатите показани в експозицията в Канев център. Дело е на студентите от различни специалности на 4 факултета на Русенския университет. С него бъдещите инженери получиха наградата за най-добър дизайн на автомобил през 2017 г. Сега младите изобретатели правят нов прототип на сегашния, който е по-голям като размери и с подобрени параметри.

доц. д-р Иван Белоев-ръководител на проекта за водороден автомобил: По проекта се прави нова разработка, с която ще участваме в екомаратона от 5 до 8 юли тази година. Концепцията е олекотяване на автомобила, подобряване наспирачната система, на електрониката и оптимизация на всички системи.

Много известни автомобилни марки вече имат серийно производство на коли, задвижвани с водородна клека, защото практически те са абсолютно безвредни. При изгарянето на водорода в околоната среда се отделя само вода.

доц. д-р Иван Белоев-ръководител на проекта за водороден автомобил: Водородът е горивото на бъдещето и в близките 10-20 години тези автомобили ще се превърнат в конвенционални, ще бъдат много разпространени.

Автомобилите на русенските студенти се правят само за целите на състезанието и по-скоро като научни достижения. Те нямат търговски характер. Целта е да успеем по научен път да решаваме реални проблеми за околната среда и за транспорта, и за младите хора това е излючително мотивиращо-допълва ръководителят на проекта д-р Иван Белоев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка порази реколтите в благоевградските села Бучино и Българчево
Градушка порази реколтите в благоевградските села Бучино и Българчево
Глобяват метачи и берачи на липов цвят в Пловдив
Глобяват метачи и берачи на липов цвят в Пловдив