НОВИНИ

Русенци и гости на града бягаха благотворително за правото на всеки да има дом

Близо 100 души бягаха благотворително в маратон, организиран от католическата организация „Каритас“ в Русе. Целта на инициативата, която се организира в 11 европейски държави, е да се насочи вниманието на хората към причините за миграцията и правото на всеки човек да се чувства у дома, независимо къде живее.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
21:48, 08.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В маратона освен спринтьори се включиха и много русенци с ролери, колела и кънки. Те преминаха през трасето в парка на младежта и пожелаха в страната ни да се създаде инициатива, при която в изоставените къщи по селата да бъдат заселвани емигранти, търсещи дом и подслон.

Кремена Цанева - координатор на инициативата: Това ни е фокуса-миграцията като цяло, като един нормален човешки процес на движение, на развитие....да има възможността да съгради себе си и за семейството си нормални човешки условия.

Петима социални работници от Центъра за социална интеграция на деца с увреждания в град Белене, които гостуват в Русе, също бягаха на маратона.

Ваня Дулева: Инициативата както на града, така и на гостите-каквито сме ние, е да се включим активно, която е за дома-там, където се чувстваш сигурен.
Веска Христова: Това е организация, която подпомага хората- изпаднали в беда, изобщо, хора в криза... те са милосърдие, помощ, закрила.

В подкрепа на възрастните хора „Каритас“ - Русе ежегодно организира социална кухня на колела. В нея доброволци от всички възрасти се грижат за 25 самотни бедни хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Елтън Джон тръгва на прощално турне във Великобритания през 2020 г.
​Елтън Джон тръгва на прощално турне във Великобритания през 2020 г.
Световен ден на Рекордите на Гинес
Световен ден на Рекордите на Гинес