Десетки русенци изследваха безплатно кръвната си захар в днешния Световен ден за борба с диабета. Към момента всеки 13-и българин е с диабет, а около 200 000 души в страната са носители на заболяването, без да имат представа за това.

Русе

Николинка Савова е на 67 години и от 2011-a гoдина е с диабет. Оттогава тя спазва диета, съобразена със съветите на ендокринолог. Редовно следи и нивото на кръвната си захар, защото е осъзнала, че това е много важно за здравето и живота ѝ.

Николинка Савова
„Когато се претоваря повече, това ми създава проблеми и ми се завива малко свят. Веднага усещам, че трябва да се нахраня, хапвам и се чувствам вече по-добре.“

Ендокринологът д-р Антоанела Славчева коментира, че редовната профилактика и по-честите изследвания на кръвната захар са особено важни при пушачите и бременните жени. По този повод Световната здравна организация е определила тазгодишната тема на днешния ден да е свързана именно с „Жените и диабетът“ и в частност т.нар. гестационен диабет, който се проявява по време на бременност.

д-р Антоанела Славчева – ендокринолог
„Всяка кръвна захар, измерена при бременна жена над 5.5, налага включване на инсулин по време на бременността. Това е сигнал за тревога както за здравето на бебето, така и за здравето на неговата майка."
Специалистите напомнят още, че 30-минутна умерена физическа активност на ден намалява риска от диабет.