Според тях, тя е предозирана с хлор. От водоснабдителното дружество в града признаха, че шест от пробите, които са изпратени в здравната инспекция наистина са със завишени хлорни показатели. Каква вода пият русенци провериха Даниела Димитрова и оператора Стилян Антонов.

Русе

Качествена ли е питейната вода във вашето населено място?Семейство Аспарухови от Русе отдавна не консумира вода от чешмата, защото се страхува най-вече за здравето на 2-годишната си дъщеря.

Аспарух Аспарухов: „Ползваме кана за пречистване. Водата има миризма на хлор и често е мътна”.

Заради мътната вода Христина Савова казва, че трудно успява да почисти офисите на фирмата, в която работи:

”Много е варовита водата. Сигурно е замърсена нещо.”

От водоснабдителното дружество в Русе заявиха, че заради технически проблем е допуснато предозиране с хлор на водата и показателите са надвишили нормата, която е до 0,4 милиграма на литър. Отклоненията обаче само при шест проби от направени хиляда.

инж.Сава Савов – управител на ВиК-Русе: „ И са вследствие на технически проблем по съоръжение, което дезинфекцира или дозира хлора и са допуснати нарушения от 0,8 до един милиграм на литър.”

Хлорът се разгражда, когато престои във водата, така че не застрашава здравето на хората, но тези, които се притесняват могат да си монтират филтри, посъветва управителят на ВиК. Водата е проверена и за наличие на метали. Нарушения не са открити.