НОВИНИ

Русенци организират референдум за чиста и здравословна околна среда

Жители на Русе излязоха с противогази на площада в града с искане институциите да вземат спешни мерки срещу замърсяването на въздуха. Те настояват за независим контрол и от страна на oбщината. Вече се събират и доброволци, които да участват в организацията на референдум за чиста околна среда в Русе.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
13:10, 20.08.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Протестът за чист въздух започна с биене на камбана, за да се събудят институциите, от които зависи контролът на въздуха.

Според преподавателя по физика Ростислав Кандиларов последният случай на обгазяване на града е от тази нощ, когато след 3 ч. са се усетили нови неприятни миризми.

Ростислав Кандиларов: Намаля тази миризма, която усещаме обикновено от един завод, но има други, които се появиха.. За разлика от други градове община Русе няма собствена измервателна станция и смятам, че е крайно време да се тръгне вече в такава посока.

30-годишната Мирена Мицова живее в Ливърпул, но е на площада, защото иска по-чист въздух за близките си, които е оставила в Русе.

Мирена Мицова: Тук съм, защото искам по-чист въздух за Русе. Градът се трови от години от няколко фабрики и както виждам никой нищо не прави.
Павлина Сергеева: Писна ни всяка нощ да се събуждаме от някакви миризми, които ни тровят. Искаме да дишаме чист въздух… Не може така да ни тровят.

Кметът Пламен Стоилов вече изиска от екоминистерството да изпрати допълнителна мобилна станция, която да мери показателите в атмосферата. Въпреки извънредните проверки през изминалата седмица от екоинспекцията все още не са открили промишлени източници на замърсяване, но са установени 20 нерегламентирани площадки за изгаряне на употребявани гуми и пластмаси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраниха достъпа до жилищата под моста в Генуа
Забраниха достъпа до жилищата под моста в Генуа
Автомобили нарушават забраната и влизат във велоалея край Панчаревското езеро
Автомобили нарушават забраната и влизат във велоалея край Панчаревското езеро