НОВИНИ

Русенци вече се преориентират към употребата на екологични горива за отопление

В последните години русенци постепенно се преориентират към употребата на екологични продукти за отопление. Наблюденията са на собственици на фирми-доставчици на различни видове горива. Те отчитат спад на потреблението през този сезон, заради по-меката зима.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
08:20, 18.02.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Русенецът Дилян Иванов има наблюдения на пазара на суровини за отопление през последните години. Работи в един от складовете за твърдо гориво в града и смята, че на тях разчитат едни и същи клиенти. Според него, употребата на дърва за огрев и въглища значително е намаляла.

Дилян Иванов: Търсят се алтернативни източници, по-висок клас климатици, някои преминават на газ-по-чисто е, по-нетрудоемко. Имаме си клиенти, които имат закупени котли на пелети, които имат котли на въглища, които все още продължават при една изградена инсталация да се използват.Според мен, тенденцията е към намаляването на ползването на този вид отоплителни материали-всеки търси по-чисто и .... всеки иска да му е по-леко.

Руслан Пенчев живее в квартал Средна кула. От 2 години е предпочел да се топли с пелети. Преди това е разчитал на отопление с дърва, но се отказал. В зимните месеци му се налага да топли площ от 150 квадратни метра в дома си и заради това се насочил към екологично чистото гориво.

Руслан Пенчев: Преимуществата са по-малко грижи за печката, по-малко се чисти, автоматично е направено всичко...спестяване на работа.
;

За други русенци обаче вариантите за отопление през зимата са на парно и с електричество. Споделят, че за целта са си купили икономични инверторни климатици или радиатори от най-ново поколение. Казват, че са ги предпочели заради екологичния ефект и заради цената.

Златка Георгиева: На ток... не е много евтино, но всеки си прави сметката.
Ние сме на централно парно...сега сме си добре.

С каквото и да изберат да се топлят през зимата обаче, повече русенци споделят, че при взимането на решение се влияят от два фактора -цената и полезния ефект. Едва на трето място се замислят за екологичните последствия от употребяваните материали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Публичният образ на Васил Левски“ - книга с различен акцент върху Апостола
„Публичният образ на Васил Левски“ - книга с различен акцент върху Апостола
Премахват геоблокирането в Европейския съюз
Премахват геоблокирането в Европейския съюз