НОВИНИ

Русгеоком: "Добивът на природен газ в "Спасово" няма да се отрази на природата

Природният газ в "Спасово" ще се добива по конвенционален начин, както на много други места в страната от десетилетия. Това заяви днес във Варна инж. Димитър Мерачев - представител на фирмата, която е проучила находището, в отговор на протестите от миналата седмица. Мерачев заяви, че газът ще се добива по същия начин, както и водата в региона и това няма да повлияе негативно на природата.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
19:37, 23.10.2017
7618
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Организатор на протестите срещу добива на газ в Добруджа е инициативният комитет "За чиста България", който от години се противопоставя на опитите за добив на шистов газ. Случаят с находище "Спасово" обаче не е такъв.

инж. Димитър Мерачев, главен геолог в "Русгеоком БГ" АД: "Някой се заиграва със страха на хората. Технологията за добив на природен газ е напълно безопасна, това се прави на територията на България от няколко десетилетия, като в близост до находище Спасово има няколко газови находища, които посредством сондажи се добива и от тях."
;

При добива в "Спасово" ще се използва единствено бентонитова течност, която е смес от вода и глина, а предназначението ѝ е да не позволи изтичане на газ.

инж. Димитър Мерачев, главен геолог в "Русгеоком БГ" АД": В Северозападна България има 10 находища, от които 6 са газови и в момента около сондажите се развива биоземеделие."

Мерачев опроверга и опасенията, че добивът на газ може да доведе до земетресение. Той заяви, че с данните за Вранчанския разлом се спекулира и частта от него, която се намира в България, е на 350 км. от находището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има задържане на тенденцията за увеличаване на наднорменото тегло сред деца
Има задържане на тенденцията за увеличаване на наднорменото тегло сред деца
Фалшивите болнични: Трябва ли заради некоректните да плащат всички?
Фалшивите болнични: Трябва ли заради некоректните да плащат всички?