НОВИНИ

Рушат се древни храмове край Драгоман

По поречието на река Нишава край Драгоман има десетки храмове и манастири, заради което местните жители с гордост наричат региона "Малката Света гора на Балканите". Голяма част от светите обители се рушат, въпреки че са паметници на културата и датират още от времето на цар Иван Асен II.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
19:50, 14.04.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Опожарявани, поругавани и разграбвани, храмовете в Понишавието пренасят до днес история на повече от 10 века. Голяма част от тях са паметници на културата, но статутът им не ги предпазва нито от влиянието на времето, нито от посегателства. Така историята, която са съхранили досега, е на път да бъде заличена заедно със ценните стенописи в тях.

Такъв е и случаят със средновековната църква "Св. Никола" в с. Калотина, която датира още от 14-и век.

Ивайло Богомилов - преподавател по изобразително изкуство: "Строена е от местни боляри, ктиторите са местни боляри, които са свързани с българския царски двор."

Според една от местните легенди тук преди повече от седем века се е венчал българският цар Иван Александър с новопокръстената еврейка Теодора. Калотинската църква е преживяла падането на България под османска власт и е оцеляла през всички години на турското владичество. Най-много храмът е пострадал след Освобождението, когато се срутва покривът. Оттогава уникалните стенописи вътре са застрашени.

Ивайло Богомилов - преподавател по изобразително изкуство: "В днешно време никаква величавост не е останала от тази църква. В момента тя се нуждае от спешна консерваторско-реставраторска намеса, защото влагата я унищожава постепенно. Образували са се едни соли, които замъгляват тотално изображенията в нея... Още 5 или 10 години и нищо няма да може да се вижда от тях."

За да бъдат опазени, през 2012 година е обновен покривът.

Лидия Банкова - заместник-кмет на Драгоман: "Частично припокриване направихме, което частично изолира проблема. Проблемите с влагата си остават, тъй като храмовете се намират по течението на река Нишава. Самият въздух, виждате, че си носи своята влага и това се отразява и на стенописите."

Такава е и ситуацията в село Беренде, където храмът със същата културно-историческа стойност е и обект на посегателства. За съжаление засега няма средства за цялостен ремонт и поддръжка. От местната управа разчитат основно на дарения на възстановяването им. Много от светините са и с неизяснена собственост, заради което за реставрация не може да се кандидатства по европейски проекти. Така всеки ден постепенно важните исторически моменти, на които храмовете са свидетели, са на път да останат само в миналото.

Повече за историята на ценните храмове и как могат да бъдат опазени, гледайте в предаването "Местно време" на 21 април от 17:30 часа по БНТ2 и БНТ Свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия няма да участва в Евровизия 2017 в Киев
Русия няма да участва в Евровизия 2017 в Киев
Първите водоноски вече са на разположение в Хасково
Първите водоноски вече са на разположение в Хасково