Къщата музей на бележитата българска актриса Адриана Будевска в Добрич е заплашена от струване. От Министерството на културата са отпуснали 64 000 лева за реставрация, но желаещи да я извършат няма.

Добрич

Пропаднал покрив, сцепена на две сграда и влага, която руши подовите настилки на стаите. Така изглежда родната къща на един от основоположниците на професионалния театър у нас - Адриана Будевска.

Добри Добрев, директор на РИМ-Добрич: Реално от 10 години насам състоянието ѝ става лошо и по-лошо. През 2017 г. Регионален музей Добрич получи финансиране за реставрация на къщата в размер на 64 000 лева. Пред 2018 г. получихме разрешително за строеж и обявихме обществена поръчка. Никой не се яви. Всички казваха, че парите са малко.

От музея са поискали от Министерството на културата още 30 000 лева, за да може къщата да бъде възстановена.

Кремена Митева, уредник: Ако не греша никъде в България няма музей на артист от това поколение, от поколението на създателите на родния театър. Тази година например се навършват 120 години откакто Адриана Будевска стъпва на сцена.

След реставрацията ще бъде върната и музейната експозиция, която от години е евакуирана. Регионалният исторически музей съхранява повече от 700 експоната, свързани с Адриана Будевска.

Кремена Митева - уредник: Пазим билета, с който е отпътувала от Хамбург към Аржентина през 1937 г. Много нейни ръкописи. Малцина знаят, че тя е пишела и е пишела стихове.

Сред експонатите са много снимки, както и част от реквизита на театралните постановки, в които е участвала Будевска.