НОВИНИ

Руши се паметникът на Христо Ботев във Враца

Паметникът на Христо Ботев на централния площад във Враца се руши. За ремонта му ще бъдат предприети спешни мерки, за да не се допусне разрушаване на конструкцията.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
06:56, 17.01.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Повече от половин век след откриването му, състоянието на архитектурно-скулпторния комплекс на площад „Христо Ботев” е тревожно. Времето и природните стихии са предизвикали ерозия както на каменните облицовки, така и на бронзовата фигура.

Калин Каменов, кмет на Враца: Изпочупени плочи, амортизирани, някои от тях са отлепени. Конструкцията на самия паметник на 5-6 места е пропукана и корозирала. Така че сме стартирали процедура за техническа оценка на състоянието на паметника.

От общината ще търсят съдействие от Министерството на културата и водещи експерти, тъй като това е един от най-значимите исторически монументи у нас.

Чавдар Спасов, главен архитект на Враца: Бронзовата статуя е напукана на няколко места. Плочите на трибуната са нагънати и разместени и са изключително опасни. Що се отнася до самата фигура, там трябва да се намесят конструктори, защото има видима пукнатина отгоре до долу. И нали разбирате, че там влиза вода и замръзва, и това повторение на цикъла ще разшири пукнатините.

Очаква се до края на януари да приключи обследването на паметника и да се пресметне колко ще са разходите за ремонта и укрепването. Тези дейности пък трябва да бъдат завършени преди тазгодишните Ботеви тържества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на кв. Овча купел протестират срещу затваряне на основна улица
Жители на кв. "Овча купел" протестират срещу затваряне на основна улица
Сняг и дъжд у нас
Сняг и дъжд у нас