Църквата „Св. Димитър“ в село Горна Студена се нуждае от спешен цялостен ремонт. Храмът е построен през 1875-а година и е осветен в присъствието на руския император Александър II.

Горна Студена, Свищов

Храмът в свищовското село Горна Студена, построен преди повече от век, е с голямо историческо значение. Лично руският император Александър II дарил 6 камбани, излети в Красноярск.

Отец Христо
„Няма аналог по олтара, иконите, начина на изографисване.“

И вместо да бъде съхранен, храмът се руши с всеки изминал ден. В църквата няма осветление и се налага отец Христо да носи лампи от вкъщи. Мазилката от тавана пада, а някои икони са останали без очи. Църквата е обирана многократно. А преди 6 години за малко е щяла да се раздели с една от най-големите си ценности – плащеница, която отново е дарена от руския император, но по истинско чудо крадците я подминали.

Отец Христо
„Когато дойдох тук, изтръпнах, защото знаех, че има нещо уникално, което няма цена, плащеницата, която се използва 1 път в годината – златотъкана, ръчно изработена, пак от руския император, и когато дойдох, видях, че плащеницата е тука, значи това са хора, които нищо не разбират.“

И днес от селото търсят спонсори, за да направят цялостна реконструкция на храма. Миналата година, със средства от Дирекция по „Вероизповедания“, е ремонтиран покривът. Но трябва още да се боядисат стените и да се освежат иконите. За да е дълъг животът на храма и защото, по думите на отец Христо, вярата е огън, който трябва да се поддържа.