НОВИНИ

Русия блокира резолюция за Либия на Съвета за сигурност на ООН

Русия блокира резолюция за Либия на Съвета за сигурност на ООН. Съединените щати изразиха безпокойството си заради боевете близо до столицата Триполи. До момента се съобщава за 21 загинали и 27 ранени.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:03, 08.04.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света
русия блокира резолюция либия съвета сигурност оон

Резолюция за Либия беше блокирана от Русия в Съвета за сигурност. Според дипломати текстът, внесен от Великобритания, е съдържал призив силите на либийския маршал Халифа Хафтар да спрат настъплението си към Триполи. Москва обаче настоява призивът да се отнася към всички въоръжени сили в Либия.

През последните дни маршал Халифа Хафтар предприе от изток настъпление към столицата и обяви, че контролира Международното летище на 30-ина километра от града. Международно признатите власти в Триполи отвърнаха с контраоперация под името "Вулкан на гнева" и бомбардираха позициите на Хафтар в района на летището.

САЩ са силно притеснени от боевете близо до Триполи и призовават Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар да спре незабавно офанзивата си към либийската столица. Това се посочва в изявление на държавния секретар Майк Помпео, публикувано на сайта на Държавния департамент.

Международната общност призовава либийските лидери да се върнат на масата на преговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат ситуацията по границата на среща при премиера
Обсъждат ситуацията по границата на среща при премиера
Започва изплащането на пенсиите за април
Започва изплащането на пенсиите за април