Русия е готова да предостави на Анкара изтребители Су-35, след като Турция беше изключена от американската програма за производство на бойни самолети F-35. Решението на Пентагона е отговор на покупката и доставката миналата седмица на руските зенитно-ракетни системи С-400.

Според Анкара решението на Вашингтон е несправедливо, тъй като Турция е един от основните партньори и съюзници в НАТО. Южната ни съседка планираше да закупи над 100 изтребителя F-35. Съединените щати се опасяват, че съчетанието с руската ПВО-система ще позволи на Москва да се добере до вътрешна информация за стелт технологията на американските бойни самолети.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма признаци Москва да се върне към спазване на договора за ракетите с Вашингтон, въпреки продължаващите призиви преди крайния срок 2 август. Той не подмина и темата ЕФ-35.

Йенс Столтенберг - генерален сектретар на НАТО: Неразбирателството около доставките на С-400 не е незначително и мисля, че е мое задължение да се опитам да помогна за разрешаването на проблема. Въпреки всичко партньорството с Турция и ролята ѝ като член на НАТО са много по-важни отколкото F-35 или С-400.

На 12 юли първите компоненти на противоракетния комплекс С-400 пристигнаха в Турция, до края на лятото ще бъдат доставени 120 ракети, а до половин година - останалото оборудване.