Русия е поканила България за предоговаряне цените на природния газ, съобщи за "По света и у нас" председателят на КЕВР Иван Иванов. Това стана възможно, след като Брюксел започна антимонополно дело заради завишените цени, по които "Газпром" продава синьо гориво на осем държави в Европейския съюз, сред които и България.

За да избегне тежки глоби и съдебни такси, руската държавна компания сключи споразумение с Еврокомисията, според което се отказва от забраната за препродажба на руски газ към трети страни и се съгласява да предоговори и цените със засегнатите държави.


Иван Иванов- председател на КЕВР: След като в официалния вестник на ЕС беше публикувано решението на ЕК по антимонополното дело срещу "Газпром", изтекоха десетте седмици, това е срокът, в който "Газпром" трябваше да покани страните, засегнати от решението. По информация, която официално ми беше подадена от ЕК, очаквам започване на преговори, които да доведат до по-добри условия за България в рамките на договора за доставка на природен газ от "Газпром". Какви ще бъдат резултатите от тези преговори, зависи вече от тяхното провеждане.