Русия готви ответна реакция на наложените от Съединените щати нови санкции. Снощи американският президент Барак Обама обяви за персона нон грата 35 руски дипломати. Те разполагат със 72 часа да напуснат страната заедно със своите семейства.

© БТА

Изгонените дипломати са обвинени в участие в хакерска атака и повлияване на резултата от президентските избори в Съединените щати по-рано тази година.

Ерик Шулц, говорител на Белия дом: Русия предприе злонамерена кибердейност предназначена да окаже въздействие върху нашите президентски избори.

Русия твърдо отрича участието си в подобна атака. Руската реакция, обаче няма да е особено приятна за Съединените щати, заяви говорител на Кремъл.

Санкциите са контрапродуктивни и ще навредят на усилията за възстановяване на двустранните отношения. Обама унизи американския народ с решението си, съобщиха служители на външното руско министерство.

Държавният департамент на Съединените щати обяви за персона нон грата 35 "служители на руското разузнаване" от руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско.

Ерик Шулц, говорител на Белия дом: Всички техни пълномощия ще бъдат отнети. Те няма да имат защита тук, няма да имат дипломатически имунитет. Те са персона нон грата и трябва да напуснат държавата.

Ще бъдат наложени санкции срещу девет юридически и физически лица, включително руското военното разузнаване и Федералната служба за сигурност.

Освен това два руски обекта за събиране на разузнавателна информация в щатите Ню Йорк и Мериленд ще бъдат затворени.

Избраният за президент, Доналд Тръмп също отговори на обвиненията към Русия в официално писмо, в което съобщава, че е време фокусът да мине върху по-важни проблеми.

Барак Обама обвини Русия в намеса в изборите в САЩ и въведе санкции срещу нея

Барак Обама обвини Русия в намеса в изборите в САЩ и въведе санкции срещу нея

Президентът на САЩ Барак Обама одобри днес серия от санкции срещу Русия заради намесата й в президентските избори в САЩ и предупреди, че предстоят още...