САЩ не успяха да постигнат в ООН спиране на всякакъв нов износ на петрол за Северна Корея въпреки американски доклад, в който се твърди, че тази страна вече е превишила определените от санкции квоти за внос на тази суровина за 2018 г., предаде Франс прес.
Русия и Китай поискаха от САЩ допълнителна информация по подадената им в края на миналата седмица молба, с което фактически блокираха задействаната от Вашингтон процедура за забрана на доставки на преработени петролни продукти за Пхенян.

© Архив

"Русия проучва внимателно тази молба и се стреми да получи допълнителни сведения за всеки случай на "незаконен" транспорт на петрол към Северна Корея, за който сигнализират САЩ. Ще потърсим и обяснения за използваната методология за изчисляване на обемите "незаконно" внесен петрол", каза пожелал анонимност дипломат.

В края на миналата седмица САЩ казаха на другите 14 страни в Съвета за сигурност на ООН, че КНДР е нарушила определените миналата година от ООН квоти за внос на преработен петрол за 2018 г. чрез незаконни прехвърляния на товари в открито море. В подкрепа на молбата си САЩ предоставиха на Съвета за сигурност сателитни снимки, на които се виждат такива прехвърляния и публикуваха списък от 89 кораба, които към 30 май са хвърляли котва в Северна Корея от началото на тази година.

Въз основа на тези сведения, които са събрани в доклад на американските разузнавателни служби, САЩ изказаха предположения за предполагаемите количества петрол на борда на всеки кораб и заключиха, че наложените от санкциите квоти за тази година са значително превишени.

Поради това САЩ поискаха комисията за следене на санкциите срещу Северна Корея да нареди незабавното спиране на всички доставки на преработен петрол за Северна Корея.

Китайските дипломати "смятат, че легитимните искания на руските им колеги са разумни. Ние също искаме от американската страна да предостави допълнителни фактически сведения, за да улеснят всички държави в проучването на молбата им и да стигнат до становище", каза друг пожелал анонимност дипломат.

Съгласно действащите процедури в ООН САЩ имат шест месеца да отговорят на исканията на Русия и Китай.