НОВИНИ

Русия и Китай отказаха да подкрепят спиране на износа на петрол за Северна Корея

САЩ не успяха да постигнат в ООН спиране на всякакъв нов износ на петрол за Северна Корея въпреки американски доклад, в който се твърди, че тази страна вече е превишила определените от санкции квоти за внос на тази суровина за 2018 г., предаде Франс прес.Русия и Китай поискаха от САЩ допълнителна информация по подадената им в края на миналата седмица молба, с което фактически блокираха задействаната от Вашингтон процедура за забрана на доставки на преработени петролни продукти за Пхенян.

bnt avatar logo
от БТА
21:57, 19.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света
русия китай отказаха подкрепят спиране износа петрол северна корея

"Русия проучва внимателно тази молба и се стреми да получи допълнителни сведения за всеки случай на "незаконен" транспорт на петрол към Северна Корея, за който сигнализират САЩ. Ще потърсим и обяснения за използваната методология за изчисляване на обемите "незаконно" внесен петрол", каза пожелал анонимност дипломат.

В края на миналата седмица САЩ казаха на другите 14 страни в Съвета за сигурност на ООН, че КНДР е нарушила определените миналата година от ООН квоти за внос на преработен петрол за 2018 г. чрез незаконни прехвърляния на товари в открито море. В подкрепа на молбата си САЩ предоставиха на Съвета за сигурност сателитни снимки, на които се виждат такива прехвърляния и публикуваха списък от 89 кораба, които към 30 май са хвърляли котва в Северна Корея от началото на тази година.

Въз основа на тези сведения, които са събрани в доклад на американските разузнавателни служби, САЩ изказаха предположения за предполагаемите количества петрол на борда на всеки кораб и заключиха, че наложените от санкциите квоти за тази година са значително превишени.

Поради това САЩ поискаха комисията за следене на санкциите срещу Северна Корея да нареди незабавното спиране на всички доставки на преработен петрол за Северна Корея.

Китайските дипломати "смятат, че легитимните искания на руските им колеги са разумни. Ние също искаме от американската страна да предостави допълнителни фактически сведения, за да улеснят всички държави в проучването на молбата им и да стигнат до становище", каза друг пожелал анонимност дипломат.

Съгласно действащите процедури в ООН САЩ имат шест месеца да отговорят на исканията на Русия и Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еърбъс пусна в полет най-новия си карго самолет
"Еърбъс" пусна в полет най-новия си карго самолет
Сметище за строителни отпадъци пламна край Благоевград
Сметище за строителни отпадъци пламна край Благоевград