НОВИНИ

Русия и Китай се договориха за засилване на търговско-икономическите отношения

Русия и Китай се договориха да засилят търговско-икономическите си отношения, заяви руският президент Владимир Путин. С китайските партньори се договорихме да увеличим усилията, за да бъде преодоляна тенденцията на спад на стокообмена, каза Путин след преговори с китайския си колега Си Цзинпин.

bnt avatar logo
от БТА
21:17, 25.06.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
русия китай договориха засилване търговско икономическите отношения

Руският държавен глава отбеляза, че тази година продажбите на машини и оборудване от Русия за Китай почти са се удвоили. Президентът припомни, че се разширява използването на националните валути във взаимните разчети.
Путин и Си подписаха обща декларация за взаимодействие в областта на информационното пространство.
Двете страни се споразумяха и да започне изплащането на кредити от две китайски банки за строителството на завода за втечнен природен газ "Ямал ВПГ".

Газпром и националната петролна корпорация на Китай (China National Petroleum Corporation) подписаха меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на подземните газови хранилища. Руската Обединена авиостроителна корпорация и Китайската корпорация за гражданско самолетостроене подписаха споразумение за създаване на съвместно предприятие по програма за производство на широкофюзелажни пътнически самолети за дълги разстояния. Руският оператор Ростелком се договори за сътрудничество с китайската компания Хуавей (Huawei).

При официалното си посещение в Китай Путин съобщи също, че строителството на високоскоростната магистрала Москва-Каза ще бъде съгласувано до края на годината. Китай и Русия сътрудничат тясно в областта на външната политика и сигурността въз основа на общ подход към широк спектър от глобални и регионални въпроси, заяви руският президент Владимир Путин на прием по случай 15-ата годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. По думите му двете страни ще засилят координацията на силовите ведомства, включително по въпросите на борбата с тероризма.

Русия ще окаже подкрепа на Китай в тазгодишното председателство на Г-20, каза също Путин след преговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей се очертава като възможен кандидат за премиер на Великобритания
Тереза Мей се очертава като възможен кандидат за премиер на Великобритания
Ангела Меркел призова за открит диалог за интеграцията на бежанците
Ангела Меркел призова за открит диалог за интеграцията на бежанците