НОВИНИ

Русия и сирийското правителство обвиниха Израел за въздушен удар в Сирия

Няма официално потвърждение от израелска страна, но според американски източници атаката е факт и Вашингтон е бил уведомен предварително. Според сирийския Център за наблюдение на човешките права има 14 жертви. Продължават реакциите за предполагаемата химическа атака срещу град Дума на 7 април. Смята се, че там са загинали около 60 души.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:45, 09.04.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Два израелски самолета Ф-15 са изстреляли 8 ракети срещу сирийската военновъздушна база Тияс, известна още като Т-4, съобщават от Москва и Дамаск. Самолетите са действали от територията на Ливан, без да навлизат в сирийското въздушно пространство. Пет ракети са унищожени от противоракетната отбрана, останалите три са поразили летището, съобщават сирийските военни. Според базирания в Лондон Център за наблюдение на човешките права в базата е имало руски и ирански сили, както и бойци на ливанското шиитско движение Хизбула. Сред загиналите бойци е имало иранци.

Няма пострадали руски съветници, съобщиха от Москва.

Сергей Лавров, външен министър на Русия: Това е опасно развитие на събитията. Надявам се, че поне военните разбират това - и американците, и от страните, които са в коалиция с тях.

Досега Израел е признавал за десетки въздушни удари срещу Сирия. През февруари израелски самолети удариха базата Т-4. Тогава беше съобщено, че оттам е изпратен ирански дрон в израелското въздушно пространство.

Продължава сблъсъкът на позиции относно атаката от 7 април срещу държания от бунтовници град Дума. Според Запада има улики, че е използвано химическо оръжие и следите водят към режима в Дамаск.

Щефен Зайберт, говорител на германското правителство: Смятаме, че Русия и Иран са отговорни да спрат режима на Асад. Призоваваме ги най-сетне да изпълнят резолюцията на ООН за примирие в цялата страна.

Москва нарече историята провокация срещу Дамаск и показа заснети медици от болницата в Дума, които твърдят, че не са виждали пациенти със симптоми на отравяне с химическо оръжие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата система на митниците вече функционира
Новата система на митниците вече функционира
От нашите пратеници: Каква външна политика ще продължи да следва Виктор Орбан?
От нашите пратеници: Каква външна политика ще продължи да следва Виктор Орбан?