НОВИНИ

Русия и Турция договориха демилитаризирана зона в сирийската провинция Идлиб

Демилитаризирана зона да бъде създадена до 15 октомври между бунтовниците и сирийските правителствени войски в провинция Идлиб. За това се договориха президентите на Русия и Турция, след разговори в Сочи по кризата около последния бунтовнически бастион. Алтернативата беше щурм на частите на Дамаск.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:53, 17.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

До 10 октомври трябва да бъдат изтеглени тежките въоръжения като танкове, ракетни установки и миномети на всички опозиционни групировки в демилитаризираната зона при Идлиб, обяви руският президент.

Контролът над зоната, широка 15-20 километра ще бъде осъществяван от координирани мобилни патрули на руски и турски части. Всички радикални бунтовници, включително фронта "Джебхат ан нусра трябва да напуснат района.

Владимир Путин - президент на Русия: По наше общо мнение практическата реализация на набелязаните мерки ще даде допълнителен импулс на процеса на политическо уреждане на сирийския конфликт, ще позволи активинизаране на работата по Женевската платформа и ще помогне за връщането на мира на сирийска земя.
;

Обявеният подход има подкрепата на сирийското ръководство, уточни Владимир Путин. Убеден съм, че със сегашните споразумения избегнахме голяма хуманитарна катастрофа в Идлиб, каза от своя страна турският лидер. С такива опасения досега той не приемаше руската позиция за правителствен щурм срещу бунтовниците в провинцията и настояваше за примирие.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Истинската заплаха срещу сирийската териториална цялост и турското национално единство е сирийският филиал на кюрдската работническа партия ПКК, а не Идлиб.

Русия и Турция подписаха меморандум за стабилизиране на обстановката в Идлиб. Нова военна операция там няма да има, увери руският министър на отраната Сергей Шойгу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писателят Георги Господинов беше удостоен със Специалната награда на София
Писателят Георги Господинов беше удостоен със Специалната награда на София
Показаха новите банкноти от 100 и 200 евро
Показаха новите банкноти от 100 и 200 евро