Русия и Турция обсъждат възможността за привличане на турски инвеститори в проекта за строителство на АЕЦ Аккую, който се реализира от руската компания Росатом, предаде ТАСС, като се позова на директора на компанията Алексей Лихачов.

"Обсъдихме, първо, проектът Аккую да получи статут на стратегически проект съгласно турското законодателство. Второ, разширяване на участниците в проекта с привличане на турски компании на равнище инвеститори до 49 процента, както е предвидено в междуправителственото споразумение", каза Лихачов.

Засега 100 процента от акциите в проекта за първата турска атомна електроцентрала принадлежат на руски компании, контролирани от Росатом, но според междуправителственото споразумение до 49 процента от дяловете могат да бъдат реализирани от инвеститори от Турция и други страни.

Според Лихачов включването на турските компании ще доведе до намаляване на рисковете и ускоряване на изпълнението на проекта.

Той добави, че са били обсъдени и редица практически въпроси във връзка с графика на реализация на проекта, а турската страна е предложила 2023 г. като срок за пускане в експлоатация на първия блок от електроцентралата.
АЕЦ Аккую се строи с участието на Росатом близо до пристанище Мерсин. Проектът предвижда строителство на четири блока с с обща мощност 4800 мегавата.