НОВИНИ

Русия и Турция задълбочават сътрудничеството си

"Солиден потенциал за развитие на добросъседските отношения между Русия и Турция", констатираха в Москва Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Според турския президент, периодът на нормализация вече е приключил. Енергийните проекти са от двустранен приоритет.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:29, 10.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

"Скъпи, приятелю!" Така се обръщат вече един към друг президентите на Русия и Турция. Владимир Путин прие Реджеп Ердоган в Кремъл за четвъртата им среща само за 7 месеца. Точно толкова време продължи преди това напрежението между двете някогашни империи заради свалянето на руски боен самолет на турско-сирийската граница.

Владимир Путин, президент на Русия: Много ми е приятно да отбележа, че явно никой не го очакваше, но на равнище военни ведомства и специални служби се осъществява много ефективен диалог в атмосфера на голямо доверие.

Ердоган беше начело на голяма правителствена делегация и в Москва бяха подписани множество двустранни спогодби. Включително програма за търговско-икономическо сътрудничество до 2020 г.

Стратегическите енергийни проекти ще се придвижват напред. Ердоган даде да се разбере, че те са ключови за Анкара.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Енергийното партньорство между Турция и Русия е уникално. То продължава да се подобрява по отношение на петрола и природния газ. Проектите "Турски поток" и АЕЦ "Аккую" ще се реализират в рамките на нормализирането на отношенията ни.

Русия и Турция създават общ инвестиционен фонд с капитал 1 милиард долара. Двете страни заявиха намерение за увеличаване на дела на националните валути в разплащанията при стокообмена. Според Путин сривът му от 32 на сто през 2016-а може да бъде компенсиран до края на тази година.

Русия вдигна частично ембаргото за внос на хранителни стоки от Турция. На руския пазар се връщат турските карамфили, сол, зеле и лук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тинка Троева иска да се оптимизира приемът във Фонда за лечение на деца
Тинка Троева иска да се оптимизира приемът във Фонда за лечение на деца
Избори 2017: Мария Пиргова, Христо Дунчев и Александър Атанасо​в
Избори 2017: Мария Пиргова, Христо Дунчев и Александър Атанасо​в