Русия изрази готовност днес за "открит и конкретен диалог" със Съединените щати по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от времето на студената война, от който Вашингтон иска да се оттегли, съобщи Франс прес.

САЩ се оттеглят временно от Договора за ракети със среден и малък обсег

САЩ се оттеглят временно от Договора за ракети със среден и малък обсег

Съединените щати ще преустановят задълженията си по Договора за неразпространение на ядрени ракети със среден обсег след 60 дни заради нарушения на Ру...

Според Москва в сряда е била изпратена нота от руския министър на отбраната Сергей Шойгу до неговия американски колега Джим Матис с призив за такъв диалог, но официален отговор така и не бил получен.

"Всичко това свидетелства за нежеланието на Съединените щати за такъв разумен и професионален диалог с Русия в интерес на решаването на неотложните проблеми, свързани с регионалната и международната сигурност", посочва руското министерство на отбраната в комюнике.

Напрежение САЩ-Русия заради Договора за неразпространение на ядрени ракети

Напрежение САЩ-Русия заради Договора за неразпространение на ядрени ракети

Руският президент Владимир Путин заплаши, че Русия ще започне да разработва ракети, сега забранени от Договора за неразпространение на ядрени ракети с...

САЩ отправиха в началото на декември ултиматум към Русия, като ѝ дадоха 60 дни да се съобрази с договора за ядрените ракети със среден обсег от 1987 година и предупредиха, че в противен случай ще напуснат договора.

НАТО и Съединените щати обвиняват Москва, че нарушава Договора за ракетите със среден обсег, което Русия отхвърля като "неоснователно".

Договорът за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег беше подписан през 1987 година от американския и съветския ръководител по онова време - Роналд Рейгън и Михаил Горбачов и сложи край на употребата на серия ракети с обсег от 500 до 5500 километра.