НОВИНИ

Русия иска конкретен диалог с Вашингтон по Договора за ракетите със среден обсег

Русия изрази готовност днес за "открит и конкретен диалог" със Съединените щати по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от времето на студената война, от който Вашингтон иска да се оттегли, съобщи Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:30, 15.12.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
русия иска конкретен диалог вашингтон договора ракетите среден обсег

Според Москва в сряда е била изпратена нота от руския министър на отбраната Сергей Шойгу до неговия американски колега Джим Матис с призив за такъв диалог, но официален отговор така и не бил получен.

"Всичко това свидетелства за нежеланието на Съединените щати за такъв разумен и професионален диалог с Русия в интерес на решаването на неотложните проблеми, свързани с регионалната и международната сигурност", посочва руското министерство на отбраната в комюнике.

;

САЩ отправиха в началото на декември ултиматум към Русия, като ѝ дадоха 60 дни да се съобрази с договора за ядрените ракети със среден обсег от 1987 година и предупредиха, че в противен случай ще напуснат договора.

НАТО и Съединените щати обвиняват Москва, че нарушава Договора за ракетите със среден обсег, което Русия отхвърля като "неоснователно".

Договорът за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег беше подписан през 1987 година от американския и съветския ръководител по онова време - Роналд Рейгън и Михаил Горбачов и сложи край на употребата на серия ракети с обсег от 500 до 5500 километра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Форумът в Катовице подкрепи прилагане на Парижкото споразумение за климата
Форумът в Катовице подкрепи прилагане на Парижкото споразумение за климата
В Белград се проведе масов антиправителствен протест
В Белград се проведе масов антиправителствен протест