НОВИНИ

Русия иска пълно нормализиране на отношенията с Япония

Русия да нормализира напълно отношенията си с Япония. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за японски медии, което даде преди визитата си в Япония на 15 и 16 декември, предаде Ройтерс. Путин подчерта, че липсата на мирно споразумение между Москва и Токио е анахронизъм.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:32, 13.12.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
русия иска пълно нормализиране отношенията япония

Западните санкции, наложени на Русия след анексирането на Крим, са препятствие пред преговорите за мирно споразумение с Япония, предупреди той.

Руският президент заяви, че страната му има желание да дискутира въпроса за съвместни икономически дейности с Япония на оспорваните от двете страни Курилски острови. Всяка подобна активност обаче трябва да бъде под руски суверенитет, подчерта в същото време той.

Путин отбеляза, че японското предложение за икономическо сътрудничество в осем области е допринесло за атмосферата на предстоящите разговори с Япония.

Сътрудничеството в областта на сигурността ще помогне за създаване на условия нза доверие между Русия и Япония, каза още в интервюто той, цитиран от ТАСС.

"Можем да разговаряме, а и е нужно да разговаряме за съвместните усилия за гарантиране на международната сигурност. Сякаш нас не ни безпокои увеличаването на опасностите, свързани с разпространението на оръжия за масово унищожение, на ракетни технологии? Ако действаме по всички тези направления, ще създадем условия на доверие - нещо, което вече спомена японският премиер Шиндзо Абе", заяви Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туроператори прекратяват дейност заради липса на туристи
Туроператори прекратяват дейност заради липса на туристи
Кампанията Да оставим следи набира средства за педиатрична линейка с кувьоз
Кампанията "Да оставим следи" набира средства за педиатрична линейка с кувьоз