НОВИНИ

Русия няма да изгони 35 американски дипломати

Русия се отказа от стандартния отговор на американските санкции. Москва си запазва правото на ответни мерки, но "няма да пада до нивото на "кухненска" дипломация", посочва в изявление президентът Владимир Путин. Вашингтон обяви редица санкции, заради предполагаемите руски хакерски атаки по време на изборите в САЩ. Веднага след това Москва ги обяви за проява на агресия, която ще влоши двустранните отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
15:53, 30.12.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Решението на президента Владимир Путин изненада, след острата реакция на неговия говорител снощи и днешния призив на външния министър Сергей Лавров за реципрочен отговор.

Сергей Лавров, външен министър на Русия: "Отиващата си американска администрация на Барак Обама обвинява Русия във всички смъртни грехове. Обвинят ни и за провала на външнополитическите си инициативи. Отправиха и неоснователни допълнителни обвинения за това, че руската страна, на държавно равнище, се е намесила в избирателната кампания в Съединените щати и кандидатът на демократите е претърпял поражение".

Вашингтон обвини Москва за кибератаките през октомври, а сега президентът Барак Обама нареди въвеждането на санкции, които включват изгонването на 35 руски дипломати.

Ерик Шулц, говорител на Белия дом: "Техните пълномощия ще бъдат отнети и те няма да имат защита - ще останат без дипломатически имунитет. Ще бъдат персона нон грата и ще трябва да напуснат страната".

Налагат се и санкции срещу девет физически и юридически лица, включително руското военно разузнаване и Федералната служба за сигурност. Затварят се два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, използвани според Вашингтон за събиране на разузнавателна информация.

Путин отхвърли предложението на Лавров да изгони същия брой американски дипломати и да забрани достъпа до два техни обекта в Москва. Опровергани бяха съобщенията на западни медии, че ще бъде закрито англоезично училище в руската столица за деца на дипломати от САЩ, Великобритания и Канада. Нещо повече, децата на американските дипломати в Русия са поканени на новогодишната елха в Кремъл, се казва в изявление на руския президент. Путин поздравява с настъпващата Нова година Барак Обама, Доналд Тръмп и американския народ. Той посочва още, че възстановяването на двустранните отношения ще се движи според политиката на новоизбрания американски президент Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвърти кризисен център на БЧК
Четвърти кризисен център на БЧК
Посрещнете 2017-та с концерта на БНТ Сцена под звездите
Посрещнете 2017-та с концерта на БНТ "Сцена под звездите"