НОВИНИ

Русия обмисля нови хуманитарни паузи в Алепо

Руското министерство на отбраната е готово да разгледа възможността за нови хуманитарни паузи в Алепо по всяко време, стига само представителите на хуманитарната мисия на ООН в Сирия официално потвърдят своята готовност и възможност за доставка в града на хуманитарна помощ и евакуация на ранените и болни мирни жители. Това заяви днес в Москва говорителят на министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:49, 12.11.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
русия обмисля хуманитарни паузи алепо

"Главното условие за установяване на поредна хуманитарна пауза в Алепо е готовността на хуманитарната мисия на ООН в Сирия да организира доставките на хуманитарна помощ в източните квартали /контролирани от опозицията/ и евакуацията оттам на ранените и болните", изтъкна той.
По думите на генерал Конашенков, опитът от предишните хуманитарни паузи е показал, че всички уверения на представители на ООН за постигнати "предварителни" договорености с бунтовниците в Алепо са "просто думи". Той напомни, че всички опити да се достави хуманитарна помощ с камиони всеки път са завършвали с обстрел от страна на бунтовниците и невъзможност за придвижване на автоколоните поради минираните от тях пътища и улици.

Последната хуманитарна пауза действаше в продължение на 10 часа в Алепо на 4 ноември. Бунтовниците отхвърлят твърденията на Москва и уверяват, че сирийската армия и нейните съюзници са тези, които саботират хуманитарните паузи, отбелязва Ройтерс.

Междувременно продължава да е в сила едностранният мораториум на Москва върху руските въздушни удари по бунтовнически позиции в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Хранителни помощи за семейства в Благоевград
Хранителни помощи за семейства в Благоевград