НОВИНИ

Русия обмисля реакция заради затварянето на представителствата й в САЩ

Москва спокойно ще обмисли какъв отговор да даде на Вашингтон, след като вчера Съединените щати изискаха закриването на руското консулство в Сан Франциско и затварянето на две търговски мисии във Вашингтон и Ню Йорк. Посоченият краен срок за това е утре - 2 септември. Ескалира ли напрежението между двете страни и как ще се отрази това на отношенията им - отговорите следват.

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 01.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Защо затварянето на руските дипломатически обекти се случва в толкова спешен порядък не е ясно, но от Белия дом коментираха, че това е отговор на обявните в края на юли рестрикции за намаляването на броя на американските дипломати в Русия.

Сара Хъкъби, говорител на Белия дом: Предприехме тази твърда и премерена крачка в отговор на решението, което Русия взе по-рано тази година. Искаме да спрем движението в омагьосан кръг и да вървим към изграждане на по-добри отношения.

Рейдърска атака - така определи искането на американците един от помощниците на руския президент Владимир Путин. А според дипломат номер едно на Русия - СергеЙ Лавров, Москва спокойно ще обмисли за адекватен и реципрочен отговор.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Ние искрено искаме двустранните отношения да станат нормални... Но както знаете - за танго се искат двама. До сега по всичко личи, че американските партньори залагат на индивидуални брейк изпълнения...

И Лавров изрази и недоумението си от изключително краткия срок за изпълнение на американските искания.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Искам да отбележа, че затварянето на консулството в Сан Франциско беше придружено с искане това да се стане за два дни. Ние дадохме на американците месец, за да се изравни броят на техните дипломати в Русия с този на нашите в Москва, те изгониха 35 души със семействата им за два дни, а искат да закрием и консулството.

Дни преди да напусне Белия Дом, през Декември 2016, Барак Обама нареди експулсирането на 35 руски дипломати - мярката беше част от поредните санкции срещу Русия заради анексирането на Крим. Тогава Москва не предприе мерки. В края на Юли обаче руският президент Владимир Путин нареди редуцирането на американските мисии и напускането на 755 дипломати, като целта беше паритет на мисиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селскостопанската академия иска нов начин на финансиране за институтите си
Селскостопанската академия иска нов начин на финансиране за институтите си
Арестуваха шефа на румънската НЗОК за корупция
Арестуваха шефа на румънската НЗОК за корупция