НОВИНИ

Русия обвини белгийската авиация в убийството на 6-ма цивилни в района на Алепо

Русия обвини бойната авиация на Белгия, която е част от водената от САЩ антиджихадистка коалиция в Сирия, че е убила шестима цивилни при въздушни удари в района на Алепо

bnt avatar logo
от БТА
10:53, 19.10.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
русия обвини белгийската авиация убийството цивилни района алепо

"Шестима души бяха убити, а четирима са ранени в различна степен при въздушни удари, които са разрушили две къщи" в нощта на понеделник срещу вторник в селището Хасаджек в района на Алепо, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

"В тази зона не е имало руски и сирийски самолети. Обаче самолети на международната коалиция са изпълнявали задачи в района. Два изтребителя Ф-16 на белгийската авиация са засечени по време на бомбардирането"

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пък иронично коментира във Фейсбук, че очаква "суровото осъждане на Държавния департамент на удари по цивилни мишени".

"Смятам, че няма да е трудно да се намерят снимки на жертвите за лансиране на съответната кампания по Си Ен Ен", добави тя.

По време на интервю на 12 октомври с руския външен министър Сергей Лавров кореспондентката на Си Ен Ен Кристиан Аманпур показа снимка на 5-годишното момченце Омран, което бе пострадало при бомбардировките на Алепо, които се приписват на руската бойна авиация. Впоследствие Захарова заяви, че се прилагат двойни стандарти при използването на кадри от жертвите на конфликта в Сирия.

Белгия отрече да е нанасяла удари по цивилни обекти край Алепо.

"Ние обикновено не съобщаваме къде действаме, но във въпросните дни наши самолети не са извършвали полети над посочения район", заяви белгийският министър на отбраната Стивен Вандепют.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция се включва в битката за Мосул
Турция се включва в битката за Мосул
Растежът на китайската икономика се стабилизира
Растежът на китайската икономика се стабилизира