НОВИНИ

Русия празнува Деня на победата

Русия днес отбеляза 72-та годишнина от победата над хитлерофашизма с празненства и пищни военни паради в големите градове на страната. За първи път главният военен парад на Червения площад обаче мина без авиационна техника. Излитането на самолетите и вертолетите беше отменено в последния момент заради лошото време.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:50, 09.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

С 5-те си градуса по обяд днешният 9 май се оказа не само един от най-студените за последните 100 години в Москва, но заради ниска облачност за първи път военният парад на Червения площад мина без най-атрактивната си част - авиационната. Въпреки традиционното разгонване на облаците преди парада, полетите на 72 бойни самолети и вертолетите бяха отменени в последния момент.

Със 120 крачки в минута пред трибуните минаха повече от 10 000 военнослужещи. За първи път и младежи от новосъздадената държавна военно-патриотична организация "Юнармия". Byaha показани общо 114 единици бойна техника, сред които За първи път, и техника от Арктическите сили на Русия.

В словото си руският президент заяви, че Русия ще укрепва бойния си потенциал. Той призова за повече единство между страните срещу общите заплахи.

Владимир Путин, президент на Русия: "За ефективна борба с тероризма, с екстремизма, неонацизма и други заплахи е необходима консолидация на цялата международна общност. Ние сме отворени за такова сътрудничество. Русия винаги ще бъда на страната на силите на мира, ще бъде с тези, които избират пътя на равноправното партньорство."

Владимир Путин с портрет на своя баща се присъедини и към акцията "Безсмъртен полк" - традиционно през последните години в Русия многохилядно шествие в памет на загиналите във Втората световна война. По данни на руската преса празничните мероприятия днес само в Москва струват на руския данъкоплатец повече от 8 милиона евро или близо два пъти в повече в сравнение с миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как България отбеляза Деня на Европа
Как България отбеляза Деня на Европа
Румен Радев: Без Деня на победата Европа нямаше да е същата
Румен Радев: Без Деня на победата Европа нямаше да е същата