НОВИНИ

Русия прехвърля оперативно-тактически ракети за "рутинно" военно учение

Москва е прехвърлила оперативно-тактически ракети "Искандер-М", способни да носят ядрени заряди, в най-западната си Калининградска област, край границата с Полша и Литва, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. В съобщението се казва, че това прехвърляне е част от рутинно военно учение с подобни ракети на територията на страната.

bnt avatar logo
от БТА
16:56, 08.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
русия прехвърля оперативно тактически ракети рутинно военно учение

Министерството уточнява, че подобни учения в Калининградска област са били провеждани и преди. Ние не скривахме транспортирането на ракетния комплекс с кораб, дори нарочно оставихме една ракета съвсем открита, за да бъде забелязана от американски шпионски спътник, каза на брифинг за журналисти в Москва днес говорителят на министерството Игор Конашенков. "По този начин уточнихме и параметрите на работа на този космически апарат", добави той.

"Не се наложи да чакаме дълго - американските партньори "в разобличителен порив" сами потвърдиха това", посочи говорителят, цитиран от ТАСС.

Според американски разузнавателен източник, цитиран от Ройтерс, прехвърлянето на тези ракети край западната руска граница, макар и само за учение, може да е и политически сигнал, изразяващ руското недоволство от действията на НАТО.

Ракетите "Искандер" са предназначени за унищожаване на такива цели, като ракетни комплекси, реактивни системи за залпов огън и далекобойна артилерия, на самолети и хеликоптери по военните летища, командни пунктове и свързочни центрове. Модификацията "Искандер-М" има обсег на действие до 500 км.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ян Артюс-Бертран представи у нас новия си филм "Човек"
​Ян Артюс-Бертран представи у нас новия си филм "Човек"
Бойци от ИД са превзели няколко села близо до границата с Турция
Бойци от ИД са превзели няколко села близо до границата с Турция