Президентът на Русия Владимир Путин нареди да започне изтегляне на голяма част от руските военни от Сирия от 15 март, съобщи БТА като цитира други агенции.

Нареденото от Путин изтегляне на голяма част от руските сили от Сирия е съгласувано с Асад, съобщи ТАСС. Агенцията цитира още думите на Путин, че оставащите в Сирия руски военни ще се занимават с контрола на съблюдаването на прекратяването на огъня.

Путин заяви, че се надява, че изтеглянето на по-голямата част от руските военни от Сирия ще бъде стимул за намирането на политическо решение на сирийския конфликт.

Владимир Путин - президент на Русия: Мисля, че задачата, поставена пред Министерството на отбраната и Въоръжените сили, като цяло е изпълнена и затова нареждам на министъра на отбраната от утре да започне извеждане на основната част на нашата военна групировка от Сирия. Моля външното ни министерство да засили участието на Руската федерация в организацията на мирния процес по решение на сирийския проблем.

Руският президент подчерта, че руските сили са изпълнили до голяма степен целите, които са си поставили в Сирия и затова е наредил изтеглянето. Той похвали руските военни в Сирия за проявения професионализъм при изпълнението на поставените им задачи. Според Путин руските военни в Сирия са създали условията за мирния процес в страната. Президентът поясни, че част от оставащите в Сирия руски военни ще контролират спазването на прекратяването на огъня.

Владимир Путин - президент на Русия: При това нашите бази - морската в Тартус и авиационната в Хмеймим ще функционират при предишния режим. Те трябва да бъдат надеждно защитени от суша, море и въздух. Тези наши части са в Сирия от много години, а днес ще изпълняват важната функция по контрол на прекратяването на огъня и създаване на условия за мирен процес. Надявам се, че днешното решение ще бъде добър сигнал за всички страни в конфликта и значително ще повиши доверието на всички участници в процеса на примирие в Сирия.

Руският министър на отбраната Шойгу поясни по повод думите на Путин, че руските сили в Сирия са изпълнили до голяма степен набелязаните задачи, че те са успели да унищожат в Сирия над 2000 терористи, дошли да се сражават там от Русия. Сред тях е имало и 17 полеви командири.

Путин пък каза, че е поръчал също така на руския външен министър Сергей Лавров да засили руската роля в организирането на мирния процес в Сирия. Самият Лавров каза, че започналите днес в Женева преговори за Сирия не са лесни.

По повод обявеното изтегляне сирийският президент Асад е благодарил в телефонния разговор с Путин за свършеното от руските военни в Сирия, за оказаната от тях помощ в борбата с тероризма, както и за оказаната хуманитарна помощ от Русия на сирийския народ.

Асад е изразил надежда, че преговорите в Женева ще доведат до конкретни резултати.


Решението на руския президент дойде в деня, в който се възобновиха преговорите в Женева за мир в Сирия.

Главният опозиционен преговарящ в Женева Мохамад Алуш заяви тази вечер, че го приветства, ако е истинско, а не само маневра.

Ако изтеглянето се материализира, то ще увеличи натиска върху Асад да преговаря в Женева за мирен политически преход, коментира германският външен министър Щайнмайер.