НОВИНИ

Русия ще плати 3 милиона евро обезщетение на близките на загиналите в Беслан

Европейският съд по правата на човека осъди Русия да плати 3 милиона евро под формата на обезщетения, заради заложническата криза в училището в Беслан през 2004-та. Ищците по делото - повече от 400 души- близки на загинали, приветстваха присъдата, от Кремъл я нарекоха напълно неприемлива.

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 13.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Решението критикува Русия, че не е реагирала своевременно и адекватно на заложническата криза от 2004 година. Посочва, се че властите са разполагали с конкретна информация за подготвяно нападение, но не са предприели мерки и не са осигурили засилена охрана на учебното заведение. При щурма на училището е използвано тежко оръжие, което вероятно е допринесло за увеличаване на броя на жертвите. Не е ясно дали това е било оправдано, пише в мотивите си съдът. Кремъл определи решението като "напълно неприемливо"

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл
"За съжаление списъкът с държави, които са атакувани, се увеличава, при това редовно, така че подобна формулировка за държава, която е била атакувана, e разбира се, абсолютно неприемливa"

Руското министерство на правосъдието вече обяви, че е законовия тримесечен срок ще обжалва решението. В Беслан приветстваха присъдата. Вероятно ще настояват за ново разследване.

"Решението от Страсбург ще ни помогне и ще продължим да настояваме за ново разследване. Ще настояваме за тoзи терористичен акт да има наказани".

На първи септември 2004 година група чеченски сепаратисти взеха за заложници повече от 1000 души в училището в Беслан. Те искаха спиране на военните действия в Чечения. След близо две денонощия руските власти атакуваха салона на учебното заведение. Загинаха 330 души, 186 от които деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украса от цветни чадъри радва жители и гости в Благоевград
Украса от цветни чадъри радва жители и гости в Благоевград
Огнян Герджиков ще връчи папка с препоръки към новия кабинет
Огнян Герджиков ще връчи папка с препоръки към новия кабинет