НОВИНИ

Русия, Сирия и Иран предупредиха САЩ да не предприемат нови удари срещу Сирия

Русия, Сирия и Иран настоятелно предупредиха САЩ днес да не предприемат нови удари срещу Сирия и призоваха за широко международно разследване на химическата атака, извършена там миналата седмица. Руският външен министър Сергей Лавров, който бе домакин на колегите си от Сирия и Иран на тристранна среща в Москва, остро осъди ракетната атака на САЩ срещу Сирия миналата седмица, като я нарече "крещящо нарушение" на международното право и предупреди, че нови подобни действия ще имат "крайно тежки последствия не само за регионалната, но и за глобалната сигурност".

русия сирия иран предупредиха сащ предприемат удари сирия
bnt avatar logo
от БНТ БТА
17:00, 14.04.2017
Чете се за: 03:10 мин.
Политика

Сирийският външен министър Уалид Муалем каза, че срещата е изпратила "силно послание" към Вашингтон, а иранският му колега Джавад Зариф изтъкна, че участниците са предупредили САЩ, че всяко тяхно едностранно действие е неприемливо.

Лавров обвини САЩ и техните съюзници, че правят опити да пречат на международно разследване на химическата атака. "Чувства се съпротива срещу предложението за независимо и обективно разследване", посочи той, и изрази скептицизъм относно предварителното разследване, извършено от експерти на ООН по химическите оръжия, като каза, че те не са успели да посетят мястото на атаката. За Русия остава неясно откъде са били взети пробите и как са били анализирани и затова тя не се е подписала под "дистанционните изводи" от работата на тези експерти, добави той. Според Русия разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия трябва да бъде разширено и да включва експерти от много страни, подчерта Лавров.
Тримата министри са обсъдили и струпването на американски сили и военна техника по границата на Йордания със Сирия, посочи сирийският външен министър Муалем, като добави, че Русия, Сирия и Иран имат "общи процедури против всяка агресия, която би могла да бъде предприета спрямо сирийската територия."

На Москва неофициално бе предадено, че американската военна техника е била прехвърлена на границата между Сирия и Йордания уж за да бъдат отрязани пътищата за комуникация между позиции на терористичната групировка "Ислямска държава", каза Лавров. "Ние видяхме тези съобщения, опитахме се да си изясним за какво става дума. Получихме това обяснение, но ще продължим да се занимаваме с този въпрос, защото борбата с тероризма е единственото използване на военна сила, което трябва да става на територията на Сирия", подчерта руският външен министър.

На тристранните преговори, посочи Лавров, са били обсъдени възможни съвместни стъпки с цел да не се допусне ескалация на напрежението в Сирия и да не се допусне опитите, предприемани сега за сриване на мирния процес, да успеят. "Ще продължим да оказваме на правителството на Сирия цялата необходима подкрепа за възстановяване на мира, на икономиката и на гражданската инфраструктура и за решаване на острите хуманитарни проблеми на страдащото сирийско население", посочи Лавров.

Особено внимание е било отделено на засилването на работата по ликвидиране на терористичното огнище на територията на Сирия. "Изказваме се за обединение на усилията на цялата международна общност за създаване на широк антитерористичен фронт", подчерта Лавров.
м недопускане

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В следобедните часове трафикът по автомагистралите е натоварен
В следобедните часове трафикът по автомагистралите е натоварен
Много хора тръгнаха на път за Великденските празници
Много хора тръгнаха на път за Великденските празници