НОВИНИ

Русия, Турция и Иран с меморандум за създаване на зони за сигурност в Сирия

Днес влиза в сила меморандум, подписан от Русия, Турция и Иран, с който се определят четири зони за намаляване на насилието в Сирия. Документът беше договорен в Казахстан, където се търси мирен изход на сирийската криза. Опозицията подкрепи инициативата с резерви, предпазливо се изказаха и Съединените щати.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:12, 05.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

По силата на документа зоните за сигурност трябва да бъдат създадени в 4 различни части на Сирия, като се посочва, че това е времена мярка, която ще продължи 6 месеца. В рамките на месец трябва да бъдат очертани физическите граници на зоните, а от утре там трябва да бъдат прекратени бойните действия. Освен спирането на огъня, там се въвежда забрана за полети , осигуряват се коридори за бърза и безпроблемна доставка на хуманитарна помощ.

Стефан Де Мистура, специален пратеник на ООН за Сирия
"Нашето мнение е, че това е обещаващо начало за това, което хората очакват в Сирия - деескалция на насилието, намаляване на това, което вече се приема за константа, вместо да се увеличава в много области, особено в посочените четири. Ето защо, ООН подкрепя инициативата и ще направи всичко по силите си за реализирането на конкретните детайли."

Надеждата на всички участници в преговорния процес е в обособените зони да започне постепенното завръщане на мирни жители. В дългосрочен план се предвижда и възстановяване на инфраструктурата. За спазването на примирието ще отговарят най-вече въоръжените подразделение на сирийската опозиция, които действат в конкретните райони. Подписването на меморандума е стъпка напред от страна на Русия и Иран, които подкрепят режима на президента Башар Асад, и Турция, която стои зад опозицията. Нейни представители участваха в преговорите и принципно подкрепиха инициативата за създаването на зони за сигурност, но категорично се отхвърлиха вариант Иран да бъде гарант за мира в Сирия. Следващият тур на преговорите за мирно разрешване на конфликта в Сирия е насрочен за юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж, блъснал пешеходец, докато бягал от полицията
Задържаха мъж, блъснал пешеходец, докато бягал от полицията
Едно семейство, отдадено на българската армия
Едно семейство, отдадено на българската армия