НОВИНИ

Русия установява постоянно военно присъствие в двете си бази в Сирия

Русия е започнала сформирането на постоянно военно присъствие в двете си бази в Сирия, предаде ТАСС, цитирайки военния министър Сергей Шойгу. "Миналата седмица Върховният главнокомандващ (президентът Путин - б.р.) утвърди структурата и щата на (основните бази) в Тартус и Хмеймим", съобщи той на съвещание в Москва.

bnt avatar logo
от БТА
12:47, 26.12.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
русия установява постоянно военно присъствие бази сирия

Шойгу изрази благодарност на парламента за ратификацията на споразумението със сирийското правителство за разширяването на "пункта за материално-техническо обезпечаване на руския военноморски флот в района на пристанище Тартус и фактическото му превръщане в пълноценна военноморска база".

Документът бе ратифициран на заседание на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) днес. Споразумението дава право на Русия да държи там до 11 военни кораби, включително и съдове с ядрени енергийни инсталации. Сирия предава на Русия за безвъзмездно ползване за 49 г. териториите, акваториите и редица обекти на недвижима собственост в района на пристанището, като споразумението може да бъде автоматично продължавано за периоди от по 25 г. Личният състав и членовете на екипажите на руската база, както и транспортните средства, кораби и самолети в базата в Тартус, получават привилегии и имунитет и попадат под юрисдикцията на руската страна.

На днешното съвещание Шойгу посочи също, че развитието на военната инфраструктура в Арктика и край западните граници на Русия става приоритет за руските въоръжени сили в най-близка перспектива. Той добави, че в края на годината ще бъде направена равносметка как се изпълняват поръченията на президента Путин, дадени в укази от 2012 г., а също и на поредица от съвещания в Сочи т. г.

Според Шойгу министерството на отбраната фактически е завършило строителството на своите обекти в Арктика. За цялата история на усвояването на региона такова количество обекти там не е строила нито една страна, подчерта той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Турските власти задържаха 12 бойци на Ислямска държава
​Турските власти задържаха 12 бойци на "Ислямска държава"
Учен и изобретател на 12!
Учен и изобретател на 12!