НОВИНИ

Русия внесе в ООН алтернативна проекторезолюция за евакуацията на хора от Алепo

Русия представи за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за евакуацията на мирни жители на Алепо като алтернативен документ на предложения от Франция. Това съобщи на ТАСС информиран източник от световната организация.

bnt avatar logo
от БТА
22:55, 18.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света
русия внесе оон алтернативна проекторезолюция евакуацията хора алепo

В момента документът се обсъжда, допълни източникът.

Закритата среща на Съвета за сигурност продължава повече от два часа.

"Сега имаме два проекта - руския и френския. Гледаме как бихме могли да ги съвместим", заяви пред журналисти дипломат от една от западните страни членки на Съвета за сигурност.

В руския проект за резолюция се подчертава значението на осигуряването на доброволна и безопасна евакуация на мирните граждани от пострадалите в резултат на конфликта райони на Алепо "под наблюдението и координиращата роля на ООН". В документа се иска генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в сътрудничество със "заинтересованите страни" да проведе подготовка в сферата на сигурността, която "да позволи на персонала на ООН да прави мониторинг на положението на гражданите, оставащи в Алепо".

За разлика от предложения от Москва документ, френският текст иска Бан Ки-мун незабавно да състави наблюдателна мисия от вече присъстващите в района на Алепо хуманитарни сътрудници на ООН. В него в ултимативна форма се изразява и необходимостта да се предостави на наблюдателите "незабавен и безпристрастен достъп" за осъществяване на мониторинга.

По-рано днес руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин посочи, че Русия ще наложи вето на френската резолюция и каза, че предложената от Франция концепция е "неизпълнима и опасна". По думите му, да се нареди на наблюдателите от ООН "да бродят из руините в Източно Алепо без необходимата подготовка" и предварително съгласуване на действията им със страните в конфликта може да доведе до трагедия.

Русия, която е ключов съюзник на режима на сирийския президент Башар Асад, вече наложи вето на шест резолюции за Сирия от началото на конфликта през март 2011 година, при който до този момент загиналите са 310 000.

В бунтовническата част на Алепо днес започнаха да пристигат десетки автобуси, за да бъдат евакуирани хилядите гладни и премръзнали мирни жители и бунтовници. Според представителят на ООН за Сирия Стафан де Мистура там са останали около 40 000 цивилни и между 1500 и 5000 бунтовници със семействата си.

Хората са блокирани от петък в бунтовнически анклав във втория по големина сирийски град, превзет почти изцяло от силите на режима на Асад след ожесточена въздушна и сухопътна офанзива, продължила един месец, в края на плътна обсада от юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албания е предотвратила няколко терористични атаки
Албания е предотвратила няколко терористични атаки
След Брекзит най-добрият вариант за Шотландия става независимостта
След Брекзит най-добрият вариант за Шотландия става независимостта